OTMICA EGIPĆANINA

SAD razočaran presudama njihovim špijunima u Milanu

05.11.2009 u 08:47

Bionic
Reading

Američki State Department u srijedu je izrazio razočaranost zbog osuđujućih presuda koje je sud u Milanu u odsutnosti izrekao za 23 bivša agenta CIA-e i dvojicu Talijana, zbog otmice egipatskog imama osumnjičenog za veze s teroristima u Italiji 2003.

Tadašnji dužnosnik CIA-e u Milanu, Rober Seldon Lady, osuđen je na osam godina zatvora, još 22 Amerikanca na po pet godina, a dvojica bivših talijanskih agenata na tri godine zatvora. Svim Amerikancima suđeno je u odsutnosti. "Mi smo razočarani s presudama protiv Amerikanaca i Talijana optuženih u Milanu zbog navodne upletenosti u slučaj otmice egipatskog klerika Abu Omara", rekao je glasnogovornik State Departmenta Ian Kelly

S obzirom da talijanski sudac nije objavio pisano obrazloženje presude, Kelly je kazao kako nije u položaju da dalje komentira presudu. Također je kazao da se radi o nepravomoćnoj odluci na koju će vjerojatno uslijediti žalba, te da ne može ulaziti u pojedinosti slučaja. Na pitanje imaju li osuđeni za SAD status bjegunaca ili slično, Kelly je odgovorio da ih ne može okarakterizirati na taj način, jer je predmet još otvoren.

Na pitanja o diplomatskom imunitetu, na temelju kojeg su tri američka optuženika oslobođena, glasnogovornik State Departmenta također nije želio odgovoriti.

Tijekom suđenja, prvog u bilo kojoj zemlji za protuterorističke programe CIA-e, SAD nije postavio odvjetnike za optužene, već je to učinila Italija.