širenje popisa

SAD razmatra ukidanje viza za Izrael, Rumunjsku, Bugarsku i Cipar

27.10.2021 u 07:51

Bionic
Reading

Američki ministar domovinske sigurnosti Alejandro Mayorkas kazao je u utorak da SAD razmatra dodavanje četiri zemlje u program izuzeća od viza, što omogućuje boravak u SAD-u do 90 dana bez vize

"Imamo četvero kandidata: Izrael, Cipar, Bugarsku i Rumunjsku", kazao je Mayorkas u utorak na jednom događaju vezanom uz industriju putovanja.

"Vrlo, vrlo smo fokusirani na program", dodao je, poručivši da program izuzeća od viza pruža značajne ekonomske i sigurnosne koristi.

Robert Dow, čelnik Američke putničke udruge, kazao je u utorak da je nedavno dodavanje Hrvatske u program izuzeća od viza poticaj od sto milijuna dolara američkom gospodarstvu. Hrvatski državljani od subote mogu putovati u Sjedinjene Države bez vize.

"Svaki puta kada dodate jednu od tih zemalja, putovanja eksplodiraju", kazao je Dow.

Bijela kuća je u kolovozu nakon sastanka između predsjednika Joea Bidena i izraelskog premijera Naftalija Bennetta priopćila da je Biden naglasio da će "njegova administracija ojačati bilateralnu suradnju s Izraelom na načine koji će koristiti i građanima SAD-a i izraelskim građanima, uključujući zajednički rad na uključivanju Izraela u program izuzeća od viza"

Mayorkas se susreo s izraelskim veleposlanikom u SAD-u u kolovozu kako bi raspravljali o navedenom pitanju.

Da bi neka država ušla u program izuzeća od viza, mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, a postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto.

Trenutno je u programu izuzeća od viza 40 zemalja.