AHMADINEDŽAD:

'SAD potiče nerede da spasi Izrael'

04.04.2011 u 22:58

Bionic
Reading

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u ponedjeljak je optužio zapad da potiče nerede u Siriji i diljem arapskoga Bliskog istoka, ne bi li tako učvrstio položaj Izraela, objavila je iranska državna televizija

Iran je ugušio vlastite oporbene prosvjede, a pozdravlja ustanke u regiji kao 'islamsko buđenje' protiv despotskih vladara. No Ahmadinedžad optužuje svoga najvećeg neprijatelja Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje da kuju urotu i da su izdvojile teheranskog saveznika Siriju koju potresaju protuvladini prosvjedi.

'Oni žele spasiti cionistički režim (Izrael) miješanjem u stanje u regiji, a radi stvaranja nesloge među regionalnim zemljama i vladama', rekao je Ahmadinedžad na konferenciji za novinare. 'Amerika i cionistički režim žele oslabiti sirijski otpor stvaranjem nesloge između sirijske vlade i sirijskoga naroda', rekao je Ahmadinedžad.

Sirija je i dalje s Iranom u protuizraleskom savezu i podupire skupine Hezbolah i Hamas. Ali u Siriji jačaju politički neredi nadahnuti ustancima koji su svrgnuli režime u Egiptu i Tunisu.