'LOV NA LISICU'

SAD pod pritiskom da otkrije račune korumpiranih Kineza

29.12.2014 u 11:23

Bionic
Reading

Kina želi potpisati ugovor s SAD-om kako bi ušla u trag imovini koju su njezini korumpirani političari i dužnosnici sakrili po svijetu, piše u ponedjeljak kineski tisak

Kina je najavila odlučnu potragu za skrivenom imovinom nazvanu 'Lov na lisicu' izvan granica zemlje no zapadne su zemlje izrazile suzdržanost prema ideji potpisivanja sporazuma o izručenju s Kinom dijelom zbog nepovjerenja prema kineskom pravosudnom sustavu i poštivanju prava zatvorenika.

Udruge za ljudska prava kažu kako kineske vlasti koriste razne metode zlostavljanja u tim postupcima te da je smrtna kazna uobičajena zu slučajevima korupcije.

Prema pisanju lista China Daily kineska središnja banka pregovara s odjelom za kriminal američkog ministarstva financija o potpisivanju sporazuma kojim će se u SAD-u locirati pronevjerena kineska imovina i konfiscirati. Kina želi takve sporazume potpisati i s Kanadom i Australijom.

Prema pisanju lista te tri države popularna su odredišta pronevjerenog kineskog novca i imovine.

Kineski predsjednik Xi Jinping obećao je da će progoniti i visoko pozicionirane 'tigrove' kao i 'mušice' u okviru borbe protiv korupcije.

U okviru operacije 'Lov na lisice' do sada je u inozemstvu uhićeno 428 Kineza osumnjičenih za pronevjere a Kina je od SAD ovog mjeseca zatražila da pomogne u lovu na 100 osoba osumnjičenih za korupciju.