UN-OVI ISTRAŽITELJI ZA SIRIJU

SAD osuđuje ubojstvo sirijskog borca za ljudska prava

12.09.2011 u 21:36

Bionic
Reading

Sjedinjene Države u ponedjeljak su 'najoštrije osudile' ubojstvo sirijskog aktivista za ljudska prava Ghiyatha Mattara, dok se nalazio u pritvoru sirijskih snaga sigurnosti, priopćio je State Department. UN-ovo Vijeće za ljudska prava imenovalo je u ponedjeljak članove međunarodnog neovisnog istražnog povjerenstva zaduženog za kršenja ljudskih prava u Siriji

U priopćenju State Departmenta ističe se da je Ghiyath uhićen 6. rujna, zajedno s vodećim aktivistom Yahya Sharabajiem i nizom drugih aktivista za ljudska prava, predanim nenasilnom otporu.

'Mattarova hrabrost u sučeljavanju s okrutnom represijom Asadova režima dobro je poznato u Darayi i diljem Sirije. Njegova hrabra predanost u suprotstavljanju režimskom nasilju s mirnim prosvjedima, služi kao primjer za sirijski narod i sve one koji pate od ugnjetavanja', ističe State Department.

Američko Državno tajništvo u priopćenju ponavlja potporu SAD-a sirijskom narodu u opiranju tiraniji, te poziva Asada da odmah prekine s nasiljem, oslobodi političke zatvorenike i odstupi s vlasti kako bi omogućio demokratsku tranziciju koju zahtijeva sirijski narod.

Prijatelji i drugi sirijski aktivisti žale za ubijenim Mattarom, 26-godišnjim radnikom kojeg opisuju kao glavnog organizatora prosvjeda protiv sirijskog predsjednika Bashara Al Asada, izvijestio je CNN.

Mattar je bio 'simbol onoga što sirijska revolucija treba biti - miroljubiva i nenasilna', rekao je jedna od njegovih prijatelja za CNN. "Njegova osoba bila je savršeno građena za vođu. Svi su ga voljeli", rekao je drugi prijatelj. Obojica su govorili pod uvjetom da budu neimenovani.

Mattar, koji je iza sebe ostavio suprugu u visokoj trudnoći, krio se tri mjeseca prije nego što je uhićen, prema oporbenoj skupini Sirijski promatrači za ljudska prava, sa sjedištem u Londonu. Skupina, citirajući Mattarove kolege iz oporbe, navodi da je u zatvoru u predgrađu Damaska mučen do smrti.

Vijeće za ljudska prava imenovalo istražitelje za Siriju

UN-ovo Vijeće za ljudska prava imenovalo je u ponedjeljak članove međunarodnog neovisnog istražnog povjerenstva zaduženog za kršenja ljudskih prava u Siriji.

Povjerenstvo, čije je slanje u Siriju odobreno 23. kolovoza usvajanjem rezolucije na izvanrednom zasijedanju vijeća, čine troje stručnjaka: bivši brazilski diplomat Sergio Pinheiro koji će predsjedati povjerenstvom, Turkinja Yakin Erturk i Amerikanka Karin Abu Zeid, koja radi za UN.

UN-ov izvor je dodao da će povjerenstvo uskoro otići u Siriju. Svoje će izvješće i zaključke predati do kraja studenoga glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu i nadležnim organima.

Rezolucija, koju su predlažile Sjedinjene Države, Europska unija, i četiri arapske zemlje vijeća: Saudijska Arabija, Jordan , Katar i Kuvajt, poziva na hitno slanje neovisnog istražnog povjerenstva u Siriju radi vođenja istraga o kršenjima ljudskih prava u toj zemlji posljednjih mjeseci i određivanja činjenica i okolnosti koje su dovele do kršenja.

Tijekom represija je u Siriji ubijeno 2.600 ljudi izjavila je u ponedjeljak visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay na otvorenju 18. zasijedanja Vijeća za ljudske prava Ujedinjenih naroda.