TRI DANA DO SLOMA

SAD: Novi sastanak za okončanje blokade rada vlade

14.10.2013 u 21:12

Bionic
Reading

Predsjednik SAD-a Barack Obama i potpredsjednik Joe Biden sastat će se u ponedjeljak sa čelnicima stranaka u Kongresu kako bi raspravili pitanje fiskalne blokade i povećanje granice zaduživanja SAD-a, čime bi se okončala i blokada rada vlade

Bijela kuća je priopćila da će na sastanku biti čelnik senatske većine Harry Reid, vođa republikanaca u senatu Mitch McConnell, predsjednik Predstavničkog doma John Boehner, glavni republikanac u Washingtonu, i čelnica demokrata u Predstavničkom domu Nancy Pelosi.

Bijela kuća je priopćila da istječe vrijeme za dogovor jer će granica zaduživanja SAD-a biti dosegnuta u četvrtak. Obama će stoga jasno istaknuti potrebu za djelovanje Kongresa te da ga se neće prisiliti na ustupke konzervativnoj skupini republikanaca.

'Predsjednik će također čelnicima ponoviti naša načela: nećemo platiti ucjenu kako bi Kongres omogućio nastavak rada vlade i povećao granicu zaduživanja', priopćila je Bijela kuća.

'Predsjednik nastavlja tražiti od Kongresa da prihvati zakonski prijedlog dizanja granice zaduživanja i pruži sigurnost potrebnu poslovnim subjektima i gospodarstvu', zaključuje se u priopćenju.