DO POSLJEDNJEG DAHA

SAD i Britanija pojačat će pritisak na Gadafija

26.04.2011 u 19:35

Bionic
Reading

Velika Britanija i Sjedinjene Države u utorak planiraju pojačati vojni pritisak na Moamera Gadafija čije postrojbe nastavljaju krvavu opsadu Misrate, jedinoga grada na zapadu zemlje koji je pod nadzorom pobunjenika

Britanski ministar obrane Liam Fox i načelnik stožera general David Richards će se sastati s američkim ministrom obrane Robertom Gatesom i načelnikom združenog stožera snaga SAD-a Mikeom Mullenom u Washingtonu.

'Sastanak će se baviti pitanjem kako možemo izvršiti vojni pritisak na režim, a to će obuhvatiti i ljude koji povlače okidač i ljude koji ih opskrbljuju', rekao je izvor iz ministarstva obrane. Glasnogovornik britanske vojske general bojnik John Lorimer rekao je da su tijekom vikenda britanski zrakoplovi djelovali oko Misrate, Jafrana, Adždabije i Brege uništavajući tenkove, rakete i oklopna vozila.

Oko Brege je libijska vojska pojačala svoje položaje i ukopala svoje topništvo dugog dometa kako bi ga sakrila od napada NATO-ovih zrakoplova, rekao je u utorak časnik pobunjeničke vojske. Izjave časnika sugeriraju da Gadafijeve postrojbe sada nadziru grad.

'U Bregi i sljedeća dva grada je 3.000 vladinih vojnika i oni jačaju svoju prisutnost', rekao je agenciji Reuters u zapadnom dijelu Adždabije.

'Sada nadziremo područje odavde do Al-Arbina (pola puta do Brege), no oni na tom području još uvijek imaju snajpere koji se skrivaju u pustinji iza dina i vrlo su aktivni', dodao je.