intelektualno vlasništvo

SAD, EU, JAR i Indija okvirno dogovorili suspenziju patenata na cjepiva: Ovo je veliki pomak

16.03.2022 u 22:06

Bionic
Reading

SAD, Europska unija, Indija i Južnoafrička Republika (JAR) postigle su dogovor o ključnim elemenatima suspenzije patenata na proizvodnju cjepiva protiv covida-19

Četiri članice Svjetske trgovinske organizacije (WTO) postigle su u utorak navečer načelni sporazum koji mora biti i službeno odobren, tvrde izvori upućeni u razgovore.

U razgovorima koje je moderirala direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala, SAD, EU, Indija i JAR povukle su se iz pregovora 164 članice kako bi pokušali postići sporazum.

Da bi ga WTO usvojio, moraju ga odobriti sve 164 članice.

Neke elemente sporazuma, uključujući pitanje hoće li patenti biti suspendirani na tri ili na pet godina, tek treba dovršiti, navodi se u nacrtu sporazuma.

Sporazum bi se primjenjivao samo na patente na cjepiva protiv bolesti covid-19 i bio bi znatno ograničenijeg opsega od onog koji je WTO predlagao, a SAD podržao.

Dokumentom se odobrava uporaba "patentiranog sadržaja potrebnog za proizvodnju i isporuku cjepiva protiv bolesti covid-19 bez suglasnosti nositelja prava, u opsegu potrebnom da bi se suzbila pandemije covida-19".

Kako se dalje navodi, suspenzija prava intelektualnog vlasništva odnosila bi se i na sastojke i procese potrebne za proizvodnju cjepiva, što bi mnogim zemljama trebalo osigurati ključno stručno znanje, posebno za sofisticirana cjepiva bazirana na glasničkoj RNK.

Dokument sadrži nekoliko ograničenja, uključujući ograničenje suspenzije prava intelektualnog vlasništva na članice WTO-a koje su u 2021. činile manje od 10 posto globalnog izvoza doza cjepiva protiv bolesti covid-19.

Okvirni sporazum ne uključuje liječenje bolesti covid-19 ni testove na tu bolest, a ograničenja bi vjerojatno isključila Kinu, rekao je izvor upoznat s pregovorima.

Dokument koji su iznjedrili prošlotjedni pregovori proslijeđen je u Bruxelles, Washington, Johannesburg i New Delhi i potom predstavljen drugim članicama WTO-a. Njegovo usvajanje na razini WTO-a ni u kom slučaju nije "gotova stvar", upozorava Reuters.

"Ovo je veliki pomak", izjavila je u srijedu glavna direktorica WTO-a Ngozi Okonjo-Iweala nakon objave sporazuma. "No, čeka nas još posla, moramo se pobrinuti da dobijemo podršku svih članica WTO-a", podsjetila je.

Koalicija više od 90 grupa koje su se zalagale za suspenziju The People's Vaccine Alliance upozorila je da sporazum zanemaruje ostale prepreke u sklopu prava intelektualnog vlasništva, poput poslovnih tajni, i da ne obuhvaća lijekove.

"U krizi polovična su rješenja neprihvatljiva", naglasili su.

Američki farmaceutski div Pfizer nije želio komentirati sporazum, a njegov njemački partner BioNTech nije ga odmah želio komentirati.

Britansko-švedska Astra-Zeneca odbila ga je komentirati.

Glasnogovornica udruge farmaceutske industrije PhRMA izjavila je da su nastojanja da se dogovori suspenzija prava intelektualnog vlasništva nepotrebna i da miniraju pokušaje da se okonča pandemija.

Proizvođači su zahvaljujući dobrovoljnom prijenosu tehnologije i partnerstvima zacrtali 20 milijardi doza cjepiva u ovoj godini, više nego dovoljno za cijeli svijet, poručila je glasnogovornica.