nato

SAD donirale oružanim snagama BiH vozila Humvee

03.07.2019 u 13:09

Bionic
Reading

Oružanim snagama Bosne i Hercegovine u srijedu je uručeno 20 višenamjenskih vozila Humvee koje je donirala vlada SAD-a, a američki veleposlanik u BiH Eric Nelson tom je prigodom kazao kako je to još jedan dokaz spremnosti Washingtona da podupre bosanskohercegovački put ka članstvu u NATO-u

'Ovo će pridonijeti još većoj interoperabilnosti sa NATO-om', kazao je veleposlanik Nelson tijekom ceremonije primopredaje vozila upriličenoj u vojarni Rajlovac pokraj Sarajeva.

Ministrica obrane Marina Pendeš izrazila je zahvalnost bosanskohercegovačkih vlasti na ovoj donaciji istaknuvši kako će poklonjena vozila pomoći oružanim snagama BiH da učinkovitije obavljaju sve zadaće propisane Zakonom o obrani, uključujući i sudjelovanje u misijama u inozemstvu.

Američka donacija oružanim snagama BiH dolazi u trenutku kada se u toj zemlji vode žestoke polemike o približavanju članstvu u NATO-u. Zbog tih prijepora blokirana je i uspostava novog Vijeća ministara BiH na temelju rezultata zbora iz listopada 2018. godine.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) koji vodi Milorad Dodik želi po svaku cijenu blokirati sve korake koji bi BiH približili članstvu u NATO-u. Upravo kandidat te stranke trebao bi postati novim predsjedateljem Vijeća ministara a Stranka demokratske akcije (SDA) to ne kani dopustiti sve dok se SNSD javno ne očituje da neće blokirati donošenje godišnjeg nacionalnog plana reformi (ANP) čije je usvajanje preduvjet za aktiviranje Akcijskog plana za članstvo BiH u NATO-u (MAP).