NEMA BOLOVANJA NI RODILJNIH DOPUSTA

SAD daleko zaostaje u radničkim pravima

18.11.2009 u 19:10

Bionic
Reading

SAD daleko zaostaje za drugim zemljama u plaćenu bolovanju, rodiljnom dopustu i drugim zaposleničkim pravima ključnima za javno zdravstvo, po višegodišnjem američko-kanadskom istraživanju, rezultati kojega su objavljeni u utorak.

Istraživanje američkog sveučilišta Harvarda i kanadskog sveučilišta McGilla u Montrealu pokazalo je da od 15 najkompetitivnijih zemalja 14 ima obvezno plaćeno bolovanje, 13 jamči plaćeni rodiljni dopust, devet ima bolovanje za skrb o bolesnoj djeci, a osam za skrb o bolesnim roditeljima.

Sjedinjene Američke Države zakonski ne jamče ni jedno od tih prava zaposlenicima, navodi se u istraživanju. Problem malena broja dana plaćena bolovanja u SAD-u posebno se ističe u sadašnjem stanju zaraze svinjskom gripom H1N1, kad roditelji ne mogu ostati doma zbog bolesne djece. Zato djecu šalju u školu unatoč simptomima gripe, što pridonosi širenju zaraze.

Petnaest zemalja, proglašenih najkompetitivnijima po Svjetskom ekonomskom forumu (WEF), jesu Australija, Austrija, Kanada, Danska, Finska, Njemačka, Island, Japan, Nizozemska, Norveška, Singapur, Švedska, Švicarska, Velika Britanija i SAD.

Istraživači su promatrali i globalno stanje, utvrdivši da od 190 zemalja 163 jamče plaćeno bolovanje, a 164 plaćeni godišnji odmor. Rodiljni dopust plaća 177 zemalja, a 74 jamče i plaćen dopust novim očevima pri rođenju djeteta. U 157 zemalja zajamčen je dan odmora u radnom tjednu.

U SAD-u nije zajamčeno ni jedno od tih prava, navodi se u istraživanju. U američkom Kongresu u proceduri je zakon o zdravim obiteljima, koji podupire Obamina vlada. Zakonom se propisuje da tvrtke s najmanje 15 zaposlenika moraju osigurati do sedam dana plaćena bolovanja na godinu.

Drugi prijedlog u kongresnoj proceduri, zakon o osiguranju obiteljskog dopusta, jamčio bi plaćeni dopust pri rođenju djeteta ili za skrb o bolesnu članu obitelji. Po sve češćoj praksi, zaposlenici u većim privatnim tvrtkama u SAD-u sada imaju zajednički fiksni broj dana godišnjeg odmora i bolovanja.

Za razliku od privatnih tvrtaka zaposlenici u javnim službama savezne vlade imaju 13 dana plaćenog bolovanja na godinu te 13 do 26 dana plaćena godišnjeg odmora, ovisno o radnom stažu.

Zakonom se ne propisuje godišnji odmor za privatne tvrtke, no standard je 7 do 21 dan kod većine poslodavaca. Tipično je to 10 radnih dana. Mnoge tvrtke u SAD-u daju samo jedan tjedan godišnjeg odmora i to tek nakon godinu dana rada, po navodima američkog ureda za radnu statistiku.

Istraživanje UN-a pokazalo je da je prosječan broj dana godišnjeg odmora u SAD-u 13, što je najmanje u razvijenim zemljama.