GADAFI ĆE UNIŠTITI NAFTOVODE?

SAD će razmotriti sve opcije prema Libiji

23.02.2011 u 23:36

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton pozvala je Amerikance da odmah napuste Libiju i rekla da će Sjedinjene Države razmotriti 'sve moguće opcije' kako bi odgovorile na nasilje režima Moamera Gadafija

Zrakoplov libijskog ratnog zrakoplovstva srušio se u srijedu u okolici istočnoga libijskoga grada Bengazija nakon što je iz njega iskočila posada, jer nije željela izvršiti zapovijed - bombardiranje grada, prenio je libijski list Quryna izjavu vojnog izvora.

List Quryna na svojim je internetskim stranicama naveo izjavu izvora, pukovnika u zračnoj bazi blizu Bengazija, da su kapetan Attia Abdel Salem al Abdali i drugi član posade Ali Omar Gaddafi iskočili iz ruskog zrakoplova Suhoj-22 i padobranom se spustili na zemlju.

U međuvremenu, zrakoplovu libijskog zračnog prijevoznika u srijedu nije dopušteno da sleti u međunarodnu zračnu luku na Malti te se vratio u Libiju, rekli su izvori iz zračne luke. Zrakoplov ATR24 doletio je do Malte bez prethodne najave a na upit ima li dozvolu za slijetanje pilot je dao podatke leta po kojima je trebao sletjeti u utorak, rekli su izvori.

GADAFIJEVA KĆERKA POKUŠALA POBJEĆI?

Dozvola za slijetanje nije odobrena te se pilot zrakoplova, nakon što je kružio 20 minuta pokušavajući to izmijeniti, naposljetku ipak odlučio vratiti u Libiju. Izvori su rekli da nije poznato tko je bio u zrakoplovu, ali je televizijska postaja Al Džazira izvijestila s Malte da se vjeruje da je u civilnom zrakoplovu bila kćerka libijskog čelnika Moamera Gadafija

Dok je zrakoplov prilazio moglo se vidjeti kako u zračnu luku ulaze malteški vojnici. Vojnici još uvijek čuvaju dva zrakoplova Mirage F1 libijskih zračnih snaga čiji su piloti u ponedjeljak prebjegli na Maltu rekavši da im je bilo zapovijeđeno da bombardiraju protuvladine prosvjednike u Bengaziju. Piloti, obojica pukovnici, nalaze se u pritvoru a jedan od njih je zatražio politički azil.

'GADAFI NAREDIO ATENTAT U LOCKERBIEJU'

Libijski čelnik Moamer Gadafi osobno je naredio atentat u Lockerbieju 1988., ustvrdio je u srijedu bivši libijski ministar pravosuđa Mustafa Abdel Džalil za švedski list Expressen. 'Imam dokaz da je Gadafi izdao naredbu za Lockerbie', rekao je ministar koji je u ponedjeljak podnio ostavku.

Proizvodnja nafte u Libiji smanjena za četvrtinu

Proizvodnja nafte u Libiji, članici OPEC-a, smanjena je za četvrtinu, pokazale su procjene agencije Reuters od srijede, a nemiri u toj zemlji naveli su naftne kompanije da upozore na smanjenje proizvodnje u Libiji koja je treći po veličini proizvođač tog energenta u Africi.

U nasilju koje prati pobunu protiv režima libijskog vođe Moamera Gadafija dosad je poginulo najmanje 640 ljudi, od kojih 275 u Tripoliju i 230 u Bengaziju, objavio je u srijedu Međunarodni savez liga za ljudska prava (FIDH) iz Pariza.

Izrael će idućih dana dopustiti povratak 300 Palestinaca iz Libije na Palestinske teritorije, izjavio je u srijedu izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Italija je u srijedu upozorila na moguću humanitarnu katastrofu uslijed vala izbjeglica iz nasiljem pogođene Libije i zatražila pomoć svojih europskih partnera u rješavanju očekivanog priljeva immigranata.

Zamjenik libijskog ministra vanjskih poslova Halid Kaim u srijedu je izjavio da je al-Kaida u Derni na istoku Libije osnovala emirat na čelu s nekadašnjim zatočenikom iz Guantanama Abdelkarimom Al-Hasadijem.

Američki predsjednik Barack Obama osudio je nasilje u Libiji, a SAD zajedno s UN-om razmatra različite opcije, uključujući i uvođenje sankcija, rekao je u srijedu glasnogovornik Bijele kuće.

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda u srijedu je rekao da ne može istraživati zločine u Libiji ukoliko vlasti te zemlje ne prihvate nadležnost suda ili se Vijeće sigurnosti glede stanja ne obrati tom sudu.

'Gadafijevci' na ulicama

Samo su se pristaše libijskoga vođe Moamera Gadafija u srijedu okupili na ulicama Tripolija u znak lojalnosti vođi koji ih je pozvao na mobilizaciju, a  protivnicima je javno obećao smrt, a potajno naredio sabotažu naftnih pogona kako bi stvorio kaos, javljaju agencije i prenose da su isporuke obustavljene.

Budući da je u utorak objavio 'rat vlastitome narodu', kako je njegov 'zastrašujući govor' protumačila njemačka kancelarka, u srijedu su Gadafijevi pristaše skandirali vođi u čast na ulicama glavnoga grada u kojem su trgovine bile zatvorene osim pekarnica pred kojima su bili dugi redovi, javlja agencija AFP.

'Gadafi je naredio sigurnosnim službama da počnu sabotirati naftna postrojenja. (...) Time želi poručiti pobunjenim libijskim plemenima: ili ja ili kaos', prenio je Reuters riječi kolumnista iz časopisa Time koji je napisao da je libijski vođa već naredio sabotažu naftovoda u Mediteranu.

Prekid isporuke je potvrdila francuska tvrtka CMA-CGM.

'Zbog opće pobune, u pojedinim libijskim gradovima sve luke i terminali privremeno su zatvoreni', objavila je ta tvrtka iz Marseillea, javlja AFP.

Od utorka su prekinute isporuke pravcem Greenstream, koji povezuje Libiju s Italijom, objavila je talijanska tvrtka Eni.

Zbog tjedan dana duge pobune protiv vođe koji dulje od 40 godina željeznom rukom vlada Libijom, u kojoj je, prema službenim podacima, ubijeno 300 osoba, a prema neovisnim izvorima mnogo više, strana poduzeća masovno izvlače svoje radnike iz uzavrele zemlje.

Libija dnevno proizvodi 1,69 milijuna, a izvozi 1,49 milijuna barela nafte, od čega 85 posto u Europu. Zbog krize je cijena sirove nafte dosegnula rekordnu razinu.

Vojska je okrutno odgovorila na prosvjednike diljem zemlje te su ogorčeni krvavom represijom Gadafijevi pristaše počeli napuštati vođu.

Kolumnist Baer, bivši djelatnik središnje američke obavještajne agencije CIA-e, napisao je, pozivajući se na svoje izvore, da je Gadafiju u ponedjeljak bilo odano samo 5.000 od 45.000 pripadnika regularne vojske.

Isti su izvori kazali da je Gadafi naredio da se iz zatvora puste islamistički borci u nadi da će oni djelovati na svoju ruku kako bi zemljom sijali sveopći kaos.

Gadafija su, osim vojske, počeli napuštati ministri i diplomati. Nakon veleposlanika raspoređenih u Sjedinjenim Državama, Kini, Indiji, Maleziji, Bangladešu i UN-u, koji su mu otkazali poslušnost, u srijedu je to učinio i veleposlanik u Indoneziji.