DELEGACIJA U BRISBANEU

SAD će pomoći Australiji u razvoju vođenih projektila do 2025.

29.07.2023 u 10:55

Bionic
Reading

SAD će pomoći Australiji u proizvodnji vođenih višecijevnih raketnih sustava do 2025., rekao je ministar obrane SAD-a Lloyd Austin u subotu u Brisbaneu

Austin i američki državni tajnik Antony Blinken su u u australskoj državi Queensland povodom godišnjeg ministarskog dijaloga (AUSMIN) s australskim kolegama.

"Ciljamo nekoliko obostrano korisnih inicijativa s australskom obrambenom industrijom, a one uključuju obvezu pomoći Australiji u proizvodnji vođenih raketnih sustava s višestrukim lansiranjem do 2025.", rekao je Austin na tiskovnoj konferenciji.

SAD također ubrzava pristup Australije prioritetnom streljivu kroz pojednostavljen proces nabave, rekao je.

Ovo je prvi put da je Australija bila domaćin sastanka na visokoj razini od 2019. godine zbog pandemije covida-19.

"Stvarno smo zadovoljni koracima koje poduzimamo u pogledu uspostave poduzeća za vođeno oružje i eksplozivna sredstva u ovoj zemlji", rekao je australski ministar obrane Richard Marles.

Izrazio je nadu da bi u Australiji za dvije godine mogla krenuti zajednička australsko-američka proizvodnja projektila.

Marles je rekao da će doći do "povećanog tempa posjeta američkih podmornica na nuklearni pogon našim vodama" u sklopu bilateralne suradnje.

Nakon dvodnevnih razgovora koji su završili u subotu, Marles i Austin putuju u sjeverni Queensland, gdje australska i američka vojska sudjeluju u ratnim vježbama Talisman Sabre zajedno s 11 drugih zemalja.

Vježbe su trenutačno zaustavljene nakon što se australski vojni helikopter, koji je sudjelovao u vježbama, srušio u ocean, a strahuje se da su najmanje četiri osobe poginule.