traži objašnjenje dorh-a

Sačić: Zašto je odbačena prijava za ubojstvo djevojčice Martine Štefančić

11.02.2022 u 12:10

Bionic
Reading

Željko Sačić (HS) poručio je u petak da glavna državna odvjetnica i ministar pravosuđa moraju zatražiti obrazloženje odluke Županijskog državnog odvjetništva o odbacivanju kaznene prijave protiv počinitelja ratnog zločina nad četverogodišnjom djevojčicom Martinom Štefančić.

Djevojčicu Martinu Štefančić ubili su u Borovu Selu u proljeće 1992. pripadnici paravojnih srpskih postrojbi, zajedno s njezinom bakom, dok su joj strica teško ranili.

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku odbacilo je prijavu Udruge hrvatskih branitelja i dragovoljaca Vukovara protiv počinitelja ratnog zločina na štetu djevojčice, njene bake i strica.

Sačić je u saborskom govoru na slobodnu temu rekao da je odbacivanje prijave obrazloženo time što je od sedmero počinitelja dio aboliran, dio pomilovan, po dvojica su u Republici Srpskoj i Srbiji, a jedan u Skandinaviji, te da se ne može vjerovati svjedocima iz Borova Sela koji su u trenutku zločina imali 12 i 14 godina.

Zlata Hrvoj Šipek i Ivan Malenica moraju zatražiti detaljno obrazloženje te odluke, ustvrdio je Sačić i poručio „sramite se svi koji ste sudjelovali u tome i nagradili ubojice da žive nekažnjeni“.

Najavio je da će Hrvatski suverenisti zatražiti sjednice odbora za ratne veterane i za nacionalnu sigurnost, jer "ako se odbor mogao baviti trulim jajima, može i onemogućivanjem istraživanja i privođenjem pravdi počinitelja najgnusnijih ratnih zločina".