SVJEDOK NA SUĐENJU

'Sačić je tvrdio da su civili u Gruborima kolateralne žrtve'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 29.06.2012 20:17
  • Objavljeno 29.06.2012 u 20:17
GRUBORI DRLJO KRAJINA

GRUBORI DRLJO KRAJINA

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Jedan od zapovjednika borbenih grupa ATJ Lučko koje su u kolovozu 1995. nakon 'Oluje' provele akciju čišćenja terena u kojoj je u selu Gruborima kraj Knina ubijeno šesttero starijih srpskih civila, Branko Balunović, posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu da je tadašnji zapovjednik postrojbe Željko Sačić od zapovjednika na terenu tražio da u izvješćima o akciji navedu kako su ubijeni civili kolateralne žrtve borbe s teroristima

Svjedok je u nastavku suđenja bivšim suborcima Frani Drlji i Boži Krajini optuženima za zločin u Gruborima, izjavio da je zapovjedao jednom od 4 grupe koje su čistile teren oko Grubora uoči prolaska Vlaka slobode.

Uoči akcije, zapovjednik akcije i Sačićev zamjenik Josip Čelić upozorio je da bi mogli naići na civile na koje treba dobro paziti da im se nešto ne dogodi i da su te civile popisali pripadnici UN-a.

Svjedok je rekao da je tijekom akcije u jednom trenutku radiovezom dojavljeno da u Gruborima 'ima nekih problema', te da bi bilo dobro da sve grupe dođu tamo. On je sa svojom grupom došao na domak Grubora, no u selo u kojem su bili drugi pripadnici njegove postrojbe nije ulazio. Tijekom akcije čuo je dva do tri pucnja i isto toliko eksplozija ručnih bombi.

Dan ili dva nakon toga bio je u akciji čišćenja sela Ramljani nakon čega su se vratili u Zagreb gdje mu je Čelić rekao da po Sačićevoj zapovjedi moraju natrag u Grubore zbog 'nekakvih problema'. Po povratku u selo svjedok je, kako je rekao, bio zatečen prizorom. Na početku sela vidio je pobijene svinje, na zgarištu jedne kuće ubijenog civila bez ruke ili noge, a u drugoj kući je iznad ubijenog starca naricala starica, rekavši im neka vide kako je muškarac zaklan.

Po svjedokovim riječima, Sačić je na to rekao da to nije rana od noža nego od metka.


Balunović je potom na livadi vidio još dva leša. A nakon obilaska Grubora gdje je vidio i jednu televizijsku ekipu, otišao je na sastanak u Knin na komu je bio i general Ivan Čermak te nekoliko visokih policijskih dužnosnika. Prisjetio se da je na sastanku bilo 'dosta galame' te da je Sačić rekao da su civili u Gruborima kolateralne žrtve obračuna s teroristima.

Nakon nekoliko dana svjedok je dobio zadatak napisati izvještaj o akciji, a Čelić mu je kazao da po Sačićevoj zapovjedi mora navesti da su civili kolateralne žrtve.

Takvo izvješće nije želio napisati optuženi Drljo, a 'kako bi smirio situaciju' Krajina je rekao da će on to učiniti umjesto Drlje.

Drljin branitelj Ljubo Pavasović Visković ukazao je na neke nelogičnosti i proturječja u iskazima svjedoka kojega su o slučaju Grubori u nekoliko navrata ispitali policija, istražni suci te Haaški istražitelji. Svjedok je kazao kako su moguće nejasnoće iz njegovih iskaza rezultat proteka vremena i 'rupa u sjećanju' uzrokovanih velikim pritiskom i stresom.

Objasnio je da nije bio neposredni očevidac događaja u Gruborima te da sva svoja saznanja crpi od suboraca Igora Radočaja i Marijana Šoše koji su mu priznali da su vidjeli sve što se dogodilo u selu kraj Knina. No on ih, tvrdi nikada o tome nije ispitivao jer se, kako je rekao, kao i ostali pripadnici postrojbe bojao osvete, no nije precizirao čije.

Za razliku od nekih ranijih iskaza danas je kazao da mu je Šoša ispričao kako ga je Drljo jednom odvezao u šumu i zaprijetio da će ga tamo zakopati ako ikome ispriča što se dogodilo u Gruborima. Šoša mu je, tvrdi, rekao da je dvoje staraca na livadi likvidirao Drljo, a jednog civila u šumi Igor Beneta, koji je također bio optužen, ali je lani u travnju pronađen obješen u šumi na zadarskom području. Iako je policija utvrdila da je riječ o samoubojstvu, Benetina smrt za neke je sumnjiva, a jedan od pobornika teorije da je riječ o ubojstvu je i Željko Sačić

Svjedok Balunović je kazao kako se među pripadnicima ATJ Lučko pričalo da je Beneta pokajnik i da je sve priznao policiji. Kazao je i da je dan ili dva nakon Grubora bio i u akciji čišćenja terena na području sela Ramljani nakon koje ih je postrojio tadašnji zapovjednik specijalne policije general Mladen Markač za kojeg je rekao da je bio ljut jer su na pravcu kojem se kretala upravo Balunovićeva skupina zapaljene neke kuće.

Drljo je tada pred svima rekao Markaču 'šta hoćeš, ja sam to zapalio', a svjedok misli da je Drljo to napravio jer je bio 'revoltiran' Markačevom optužbom da su učinili nešto nezakonito.

Iz svjedočenja Balunovića doznalo se da je 2009. uoči uhićenja optuženih s njim, Čelićem i Stjepanom Žinićem, koji je također zapovijedao jednom grupom u akciji čišćenja kod Grubora, razgovarao tadašnji zamjenik Glavnog ravnatelja policije Milijan Brkić a danas glavni tajnik HDZ-a .

Brkić mu je rekao da je konačno vrijeme da se o Gruborima kaže istina jer će se u suprotnome po zapovjednoj odgovornosti kazneno goniti zapovjednici u toj akciji. Svjedok je te Brkićeve riječi shvatio kao prijateljski savjet, a ne nekakvu prijetnju ili pritisak. Dva dana kasnije dao je iskaz Državnom odvjetništvu, a o tome je izvijestio i Radočaja koji je kazao da će i on reći sve što zna, ali da 'ne želi biti jedini u koga će Hrvatska upirati prstom'. Radočaj mu je pritom nabrojao nekoliko suboraca koji su bili u Gruborima u vrijeme zločina.

Obrana optuženih u ponedjeljak će nastaviti s ispitivanjem svjedoka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi