izvanredna sjednica

[FOTO] Zaiskrilo u Saboru: Orešković rekla da je Zakon o obnovi Zagreba laž, Plenković joj odgovorio da je bezobrazna

02.09.2020 u 09:36

Bionic
Reading

Nakon mjesec dana odmora saborski zastupnici vratili su se u klupe te će iduća dva tjedna raspravljati na izvanrednoj sjednici pod strogim epidemiološkim mjerama. Izvanrednu sjednicu zatražila je Vlada kako bi se što prije donio Zakon o obnovi Zagreba

14.05 Zakon su podržali klubovi vladajućih. Domagoj Ivan Milošević u ime HDZ-a rekao je da mu je drago da je iz prvog čitanja uvaženo 25 primjedbi, a na prijedlog Možemo uvedeni i socijalni kriteriji. 'Najvažnije je i da su nama na vlasti i u oporbi u fokusu naši sugrađani koji su nastradali u potresu i što učinkovitija, brža i transparentnija obnova. Ovaj zakon ima poruku solidarnosti i socijalne osjetljivosti i ima poruku svim građanima da će u svakom trenutku hrvatska država i Vlada biti iza njih, da ih neće ostaviti na cjedilu', rekao je Milošević.

'Zakonom neće biti zadovoljni svi, no važno je osigurati sredstva, jer bez toga je on mrtvo slovo na papiru', kazao je pak HNS-ov Predrag Štromar.

14.02 Anka Mrak Taritaš kazala je da njen klub neće podržati zakon jer je problematičan na nekoliko mjesta. 'Ovaj zakon se ne može odmah primjenjivati jer će vlada tek kasnije donijeti program mjera. Ako se htjelo hitno riješiti neke stvari, onda je hitno trebao bit donesen i zakon', rekla je.

13.30 U ime Reformista Natalija Martinčević predložila je da osim invalida Domovinskog rata sufinanciranja obnove budu oslobođene i druge osobe s invaliditetom, a Plenković je već u svojem uvodnom govoru rekao da će se o tome razmisliti.

12.05 SDSS-ov Milorad Pupovac u svojoj je raspravi predložio dizanje socijalnih kriterija i to da budu uključeni i oni čiji dohodak seže do 8 tisuća kuna, a vrijednost imovine do 400 tisuća kuna. 'Ali ne da budu oslobođeni plaćanja onih 20 posto, nego da imaju subvencioniranu kamatu na povoljan kredit i povoljne kreditne uvjete. to bi bio značajan doprinos', kazao je.

Zatražio je i da se ovlasti Stručnog savjeta više konkretiziraju. 'U čemu ima savjetodavnu ulogu i kako ima savjetodavnu ulogu? Bilo bi dobro da savjet pogleda program obnove povijesne jezgre', kazao je Pupovac.

11.51 Amandmane će sigurno imati i SDP. 'Donošenjem ovog konačnog prijedloga zakona propuštamo povijesnu priliku, a te povijesne prilike proizlaze iz velikih tragedija ili velikih izazova. Tragedija je bila materijalne prirode i trebala nas je prisiliti na promišljanje o tome u kojem smjeru Zagreb želi ići, tj kako želi izgledati u budućnosti. Cjelovita obnova, kako piše u zakonu, podrazumijeva samo ciglu, ne uzimaju pritom u obzir urbanizam, zelene politike, kvalitetu života i razvoja Zagreba. Potrošit ćemo 86 milijardi kuna naših sugrađana, a dobit ćemo što? Malo jače zidove bez ideje što sa Zagrebom, odnosno što sa donjogradskim dijelom Zagreba koji je najmjenjen kao poslovna cjelina. Bojim se da ovim zakonom gubimo generacijsku priliku', kazao je Zvane Brumnić u ime SDP-a, prozvavši Vladu za nedostatak ambicije.

'Mi sada krpamo i vraćamo u prvobitno stanje, a očekuje nas i dekarbonizacija i europski zeleni plan. Očekuje nas da građani vrlo skoro krenu u nadstandard zbog obveza koje smo preuzeli. I sad umjesto da potrošimo više, mi ćemo za 3-4 godine biti prisiljeni da ponovno trošimo, a pitanje je hoće li grad, država i građani to tada moći jer će biti prezaduženi', dodao je SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić.

'Mi smo taoci statističke obnove. Nitko ne promišlja da to treba napraviti puno bolje. Ima još vremena da zakon bude integralni i interdisciplinarni, tako da imamo neku šansu u budućnosti – iskoristimo ovo', kazao je.

11.41 Amandmane na zakon najavio je Tomislav Tomašević u ime Lijevo-zelenog bloka, kazavši da se radi o najvažnijem zakonu o kojem će Sabor raspravljati u ovom mandatu, te istovremeno i o financijski najzahtijevnijem.

Kazao je da još uvijek nije jasno postojeće stanje nakon potresa jer Vlada govori o 24 tisuće oštećenih zgrada, a Grad Zagreb o 19 tisuća. Također, dodao je, Vlada govori o 1300 neuporabljivih zgrada, a Zagreb o 700. 'Pomalo nas brine nepodudaranje podataka', kazao je.

Pohvalio je financijski okvir od 60:20:20 koji je postavljen u zakonu, kao i socijalne kriterije koji su uvedeni. Međutim, zamjerke je imao na Fond za obnovu Zagreba, koji, smatra, mora biti po uzoru na Zavod za obnovu Dubrovnika. 'Ne trebamo izmišljati toplu vodu ako nešto funkcionira. Uloga te ustanove sada je da bude poštanski ured, nikavu ovlast nema, nikakve stručne kapacitete, ne sudjeluje ni u donošenju programu mjera. Nema nikakvu ulogu. Ne donosi odluku ni o obnovi pojedinačne zgrade, niti odluku o sufinanciraju pojedine zgrade. Ne izgrađuje ni program obnove povijesne jezgre Zagreba već to rade ministarstvo i gradski ured. Mislim da ćemo imat kaos nadležnosti i vjerojatno neefikasnu obnovu', kazao je Tomašević.

10.54 Zaiskrilo je između Plenkovića i Dalije Orešković, a ona je dobila i opomenu.

'Ovaj zakon je jedna velika laž. Njime oštećeni građani neće dobiti ono čemu se nadaju. U samom zakonu ne propisuju se nikakvi programi mjera i aktivnosti obnove. Piše da će se propisati kasnije, u hodu, u Vladi, točnije u sobičcima, hodnicima i kabinetima vaše vlade. Još uvijek se pamti kako se planirala sanacija Agrokora u tim istim sobičcima. Građani od toga neće imati korist, ali ne sumnjam da će imati korist intimusi Vlade i Milana Bandića', replicirala je Orešković na izlaganje premijera.

'Nadam se da kao pravnica znate što rade predstavnička tijela, a što radi izvršna vlast. To je elementarna abeceda. Kako bi to bilo da sve damo na provedbu Saboru? Koliko mislite da će ta obnova trajati - 200, 300 ili 500 godina? Molim vas da malo smanjite vašu demagogiju. To će biti korisno za vas, za vaš kredibilitet, za jedan osjećaj za realnost. Bezobrazno je ovo kvalificirati kao laž', odgovorio joj je Plenković.

Orešković se javila za povredu Poslovnika kazavši kako je neprimjerno da joj premijer govori da je bezobrazna. 'Odgovorite na jedno pitanje - koliko će trajati obnova Zagreba', upitala je.

'Vi ste rekli da je nešto laž i nisam vam dao opomenu i na odgovor premijera nisam dao opomenu jer sam smatrao da je to rasprava, možda neugodna, ali rasprava', kazao joj je Jandroković, no Orešković se nastavila raspravljati s njim pa je dobila opomenu.

10.25 'Pred svima nama je velika odgovornost da osiguramo proces obnove koji će osigurati ljudima krov nad glavom i da Zagreb učine sigurnim mjestom za život i rad. Sama obnova može biti prilika za početak rasprave o urbanom razvoju grada', kazao je Plenković.

Prvi repliku imala je Marija Selak Raspudić. 'Čemu cijeli ovaj igrokaz sa zakonom koji nije bio nužan jer već imamo zakonsko rješenje? Zašto se ponašate kao zakonodavni profiter', upitala je Plenkovića.

'Ne vidim logike ni smisla. Kao da ste prespavali od potresa do danas. Kažete da je ovo hitna procedura, upravo obrnuto, imali smo i javnu raspravu i dva čitanja. Zakon koji se tiče općih nepogoda je nedostatan. Tim zakonom ne bismo uspjeli riješiti ništa', kazao joj je Plenković, na što se Selak Raspudić javila za povredu Poslovnika jer je premijer omalovažava.

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić upozorio je da obnova neće biti provedena po postulatima kao što su dekarbonizacija i europski zeleni plan. 'Zašto gledamo jednoobrazno i idemo u konstrukcijsku obnovu', upitao je Hajdaš Dončić.

'Idemo na konstrukcijsku obnovu zbog sigurnosti. Što bi se dogodilo da sada imamo još jedan potres? Ne želite znati kakvi su scenariji', kazao je Plenković.

Zastupnici Lijevo-zelenog bloka pobunili su se pak nakon što ih je Jandroković izvijestio da imaju pravo na dvije replike, koliko zastupnika sjedi u Saboru. 'Svaki zastupnik ima pravo na repliku', kazala je Katarina Peović.

10.15 'Uvjeren sam da će ovaj prijedlog zakona biti temelj koji će osigurati obnovu Zagreba. Vjerujem da ćemo nakon rasprave o njemu postići što veće suglasje. Predviđeno je da se konstrukcijska obnova financira iz proračuna, lokalnih zajednica i vlasnika, i to 60 posto država, 20 posto lokalna samouprava i 20 posto vlasnici. Novost je uvođenje socijalnih kriterija. Naime onima koji primaju minimalnu plaću i nemaju značajniju imovinu država će to u potpunosti sufinancirati. Bit će oslobođeni ako njihov dohodak i dohodak njihovih članova obitelji ne prelazi iznos neoporezivog dohotka od četiri tisuće kuna. Uvjet za to je da u trenutku pokreta njihova nekretnina nije vrijedila više od 200 tisuća kuna', kazao je Plenković.

Novost je i da za svaku drugu nekretninu vlasnik sudjeluje s 50 posto u obnovi. 'Program mjera namjeravamo donijeti prije roka od mjesec dana. Fond za obnovu također mislimo osnovati prije roka od mjesec dana', rekao je Plenković.

'Važno je napomenuti da se ne obnavljaju pojedini stanovi, odnosno interijeri, nego se radi samo o konstrukcijskoj obnovi', dodao je Plenković.

'U odnosu na prve procjene manji broj zgrada trebat će rušiti. To je ohrabrujuće', kazao je Plenković.

  • +27
Izvanredna sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

10.06 Uvodno je prijedlog zakona predstavio premijer Andrej Plenković. 'Cilj je urediti način i postupak obnove zgrada oštećenih u potresu, najrazornijem potresu u zadnjih 100 godina', kazao je Plenković, dodavši da se zakonom uređuje obnova obiteljskih zgrada, ali i stambeno zbrinjavanje onih koji su ostali bez doma u potresu.

Dodao je da je Vlada usvojila 25 prijedloga saborskih zastupnika nakon rasprave u prvom čitanju. 'Cilj nam je imati što širi politički konsenzus', dodao je.

U potresu, dodao je, oštećeno je 26 tisuća zgrada u Zagrebu, Zagrebačkoj županiji te Krapinsko-zagorskoj županiji. Neuporabljivo je više od 6700 zgrada, a 98 posto toga je u privatnom vlasništvu. 'Šteta od potresa procijenjena je na 86 milijardi kuna', kazao je.

9.51 Stanku je u ime Domovinskog pokreta zatražio Miroslav Škoro, kazavši da se odlučio 'pridružiti igrokazu'. Stanku je zatražio i kako bi upozorio na financiranje obnove Zagreba.

Osvrnuo se i na epidemiološke mjere u Saboru. 'Javnost treba znati da postoji onaj dio koji se odnosi na zdravlje ljudi i to treba odvojiti od funkcioniranja Stožera, koji je kompromitiran. Zdravlje ljudi treba zaštititi i zato sam i podržao da se situacija u Saboru što više kontrolira. Vidimo da je jedan od nas već zaražen', kazao je Škoro.

Stanku je zatražio i IDS, čija se zastupnica požalila da se propuštena prilika da se donese jedinstven zakon koji bi se odnosio i na druge nesreće.

Nakon toga Jandroković je odobrio stanku.

9.41 Mostov Miro Bulj prijavio se za povredu Poslovnika kazavši da je sjednica trebala početi iznošenjem stajališta klubova na slobodnu temu, a ne da to tek bude u 13 sati.

SDP-ov Peđa Grbin zatražio je stanku kako bi se dodatno konzultirali oko Zakona o obnovi Zagreba. 'Smatramo ga neambicioznim, ne promišlja viziju razvoja Zagreba, cementira postojeće stanje i samo će se baviti time kako ćemo vratiti Zagreb kakav je bio. Socijalni kriteriji nisu adekvatni, dostatni, pravedni i solidarni', rekao je Grbin, dodavši da zakon ne štiti zaštićene najmoprimce.

Stanku je zatražila i Anka Mrak Taritaš. 'Građani ga čekaju s nestrpljenjem. Zakon je nastao kao rezultat neslaganja između Bandića, HDZ-a i ministarstva. On je sklapan i otišao je u prvo čitanje. Ovaj zakon nije provediv, treba se donijeti program mjera, a piše da će taj program donijeti Vlada. Za zgrade javne namjene ne treba nam ovaj zakon. Poruka koju ćemo poslati građanima je - strpite se i čekajte', rekla je Mrak Taritaš.

Mostova Marija Selak Raspudić također je zatražila stanku te se pobunila što svi zastupnici ne mogu sjediti u sabornici zbog, kako je rekla, tzv. epidemioloških mjera. Govoreći o Zakonu o obnovi Zagreba, rekla je da se struka ignorirala.

Željko Sačić u ime Hrvatskih suverenista također je kazao da nema epidemioloških razloga da zastupnici ne budu i na galeriji. 'Dijelimo se na zastupnike prvog i drugog reda. Jedni su ovdje, a drugi u prostoriji za služinčad', kazao je Sačić.

Jandroković je pojasnio da svi zastupnici mogu sudjelovati u pojedinačnoj raspravi iako ih u sabornici ima samo 41. 'To ne radimo iz hira, nego da zaštitimo zdravlje svih vas, djelatnika Sabora i medija', kazao je Jandroković.

  • +9
Pripreme za sjednicu Sabora Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

9.39 Uoči početka rasprave prisegnuo je Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave koji je prije mjesec dana imao koronu pa nije bio na izglasavanju Vlade.

9.35 Započela je izvanredna sjednica Sabora. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković kazao je da je sazvao sjednicu na zahtjev Vlade i to zbog donošenja Zakona o obnovi Zagreba.

Jandroković je izvijestio zastupnike da su obavezni nositi maske te da u sabornici može biti 41 zastupnik. Glasanje, dodao je, održat će se u tri dvorane, a oni koji su oboljeli od Covida-19 ili su u samoizolaciji mogu glasati elektronički.

S obzirom na to da prema Ustavu Sabor zasjeda tek od 15. rujna, trebala je biti sazvana izvanredna sjednica, na kojoj će glavna tema biti Zakon o obnovi Zagreba.

Zakonom se definira model po kojem će konstrukcijsku obnovu zgrada u udjelu od 60 posto financirati država, a po 20 posto Grad Zagreb i županije te vlasnici nekretnina. Novost u odnosu na prvo čitanje je uvrštavanje u zakon socijalnih kriterija, odnosno dohodovnog i imovinskog cenzusa.

Sabor će zasjedati i pod strogim epidemiološkim mjerama koje je jučer usvojilo Predsjedništvo. Tako će u sabornici zaštitne maske biti obvezne, u njoj će sjediti manji broj zastupnika, njih 41 plus predsjedajući, a aktivirat će se mogućnost elektroničkog glasanja.

Što se tiče maski, oni koji će ih odbiti nositi dobit će prvo upozorenje, zatim opomenu, a na kraju je moguće i da se sjednica prekine i da saborska straža isprati tu osobu iz sabornice.