očekivano

Saborski odbori podržali Habijana za ministra gospodarstva

20.12.2023 u 15:52

Bionic
Reading

Saborski odbori za gospodarsko te za zaštitu okoliša i prirode podržali su u srijedu većinom glasova Damira Habijana (HDZ) kao kandidata za novog ministra gospodarstva koji je poručio da će se u svom radu odlučno suprotstaviti eventualnim nepravilnostima ili nezakonitostima.

Napravit ću sve da ne iznevjerim dobiveno povjerenje, biti ću otvoren za razgovore i suradnju, odlučan da ne podlegnem ikakvim pritiscima i da ne budem talac sukoba određenih skupina ili osoba, istaknuo je Habijan tijekom „saslušanja” na zajedničkoj sjednici dvaju odbora a uoči odlučivanja o povjerenju u Hrvatskom saboru.

Oporbeni zastupnici tijekom maratonske sjednice posebno su apostrofirali afere u Ini, HEP-u (Plin za cent), te Ministarstvu gospodarstva (Mreža) pitajući Habijana kako će se s tim nositi i hoće li rasvijetliti afere.

Ako postoji bilo kakva sumnja u nezakonite radnje, očekujem da neovisna tijela odrade svoj posao, očekujem i da ljudi u resoru te nadležna i regulatorna tijeka rade profesionalno i transparentno, odgovorio je Habijan.

Poručio je da zbog ministarske pozicije ne bi sve ono što je desetljećima gradio doveo u pitanje. Neću dozvoliti da se nepodopštine ponavljaju, postoji jasna granica koju nikada ne bih prešao, takvih stvari se gnušam, naglasio je.

O aferi Mreža, ponovio je, ona se ne može odmaknuti od Mosta. Ako je netko koristio javni novac za hvalospjeve u medijima gdje su ti hvalospjevi o Vladi i HDZ-u, ja ih baš ne vidim, rekao je.

Urša Raukar Gamulin (Možemo!) ustvrdila je da iza svih afera stoji Pavao Vujnovac i da građane najviše zanima hoće li novi ministar ministarstvo voditi osobno ili će to raditi Vujnovac.

Habijan doslovno nema pojma o energetici, ni gospodarstvu niti ekologiji, smatra Karolina Vidović Krišto (OIP).

HDZ-ovi zastupnici naglašavali su da je Habijan odličan kandidat za ministra, stručan, timski igrač te mu zaželjeli uspjeh u radu. Hvalili su i dosadašnju gospodarsku politiku Vlade, uvjereni da će se ona nastaviti i s novim ministrom.

  • +6
Predstavljanje Damira Habijana Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Za razliku od Sandre Benčić (Možemo!) Habijan nije studirao 18 ili 20 godina već je sve završio u roku, što svjedoči o njegovu odnosu prema radu i visokim radnim kapacitetima, rekla je Majda Burić (HDZ). "Ako jedino što mu oporba može nabiti na nos su tenisice i izgled onda ste vi najbolji kandidat ikada”, poručila je HDZ-ova zastupnica Habijanu.

Odmah po završetku sjednice odbora zastupnici odlaze u Sabornicu gdje će glasati o novom ministru gospodarstva, a da bi dobio povjerenje potrebni su mu glasovi 76 zastupnika.