kum umjesto zeta

Saborska oporba: Zastupnici za smjenu Bačića, oporba protiv imenovanja Kunića

12.07.2021 u 21:02

Bionic
Reading

Prijedlog o razrješenju glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića podržala je u ponedjeljak u saborskoj raspravi većina zastupnika, no oporba se oštro usprotivila imenovanju Renata Kunića vršiteljem dužnosti poručujući kako on nije budućnost te da 'smjenjuju zeta i imenuju kuma'

Bačić je zbog sumnje na korupciju nedavno uhićen u akciji USKOK-a i policije nakon čega je saborski Odbor za informiranje jednoglasno predložio njegovo razrješenje te Kunićevo imenovanje za vršitelja dužnosti, a prijedlog su uputili pred zastupnike u Sabor koji će o tome glasovati u četvrtak.

Nino Raspudić (klub Mosta) najavio je potporu Bačićevom razrješenju, ali ne i Kunićevom imenovanju. "Uvažavamo presumpciju nevinosti, ali čestita osoba bi sama dala ostavku dok se stvar ne razriješi, a Bačić je otišao na godišnji odmor", rekao je Raspudić. Založio se za donošenje novog kvalitetnog zakona o HRT-u i da ne bude bitno tko je vlasti. HRT je, ističe, sada u službi vladajućih, a za uzvrat je njegov vodstvo imalo slobodne ruke da rade što hoće pa čak i protivno Nadzornom odboru. Ocijenio je kako bi imenovanje Kunića bio nastavak kontinuiteta Bačića "jer je kum supruga ministrice kulture i medija Nine Obuljen Koržinek".

Grbin: HRT glasnogovornik vlasti koji tuži vlastite novinare

Peđa Grbin (klub SDP-a) najavio je potporu Bačićevom razrješenju, no ne i Kunićevom imenovanju. Ustvrdio je da bi ono bilo nastavak propadanja HRT-a budući da je ravnatelj programa čija se kvaliteta kao i gledanost srozava na najniže razine. Stanje na HRT-u ocijenio je katastrofalnim već dug niz godina. "Glavni ravnatelj neće biti razriješen zbog loše obavljenog posla, nego zbog aktivnosti u 'fušu' kao teklića bivšeg zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića", rekao je Grbin. Ustvrdio je kako je Bačićevo imenovanje bilo rezultat dogovora HDZ-a i Mosta prije četiri godine, a HRT je postao glasnogovornik vlasti koji tuži vlastite novinare.

Goran Ivanović (klub HDZ-a) ocijenio je kako su najglasniji oni koji su mijenjali ono što je bilo dobro do 2012. kada je promijenjen zakon. Založio se za što prije raspisivanje pozivnog natječaja za novog ravnatelja HRT-a koji godišnje troši 1,4 milijardi kuna hrvatskih građana, a nešto zaradi i od promidžbenog programa. Odbacio je, kako je rekao, objede na račun HDZ-a u prethodnim raspravama.

Krešo Beljak (klub HSS-a i Radničke fronte) najavio je kako neće podržati Bačićevo razrješenje jer smatra da treba ostati kao ogledalo vladajućih. Ništa se, kaže, neće promijenit dolaskom nekog drugog s istim političkim backgroundom kao ni Kunićevo imenovanje vršiteljem dužnosti. HRT kao mastodont treba skinuti s grbače građana i ukinuti pretplatu, poručio je.

Miroslav Škoro (klub Domovinskog pokreta) najavio je kako će biti suzdržan pri glasovanju o Bačićevom razrješenju, jer nisu sudjelovali ni u njegovom imenovanju kao ni u Kunićevom imenovanju. "Smjenjujemo zeta Ksenije Urličić, a imenujemo kuma supruga ministrice Obuljen Koržinek", ustvrdio je. Nemoguće je, ističe, da nitko ništa nije znao, budući da su neki postupci već bili u tijeku protiv bivšeg gradonačelnika Milana Bandića i da su neki kompromitirani ljudi na funkcijama.

Izvor: Pixsell / Autor: Josip Regovic

Marijana Puljak (klub Centar -Glas) najavila je da će glasovati za Bačićevu smjenu. Ustvrdila je kako su on i njegovi suradnici već odavno trebali biti smijenjeni zbog stanja na HRT-u, zato neće podržati Kunićevo imenovanje, jer bi to bio nastavak politike koja je upropastila HRT. Ocijenila je kako je HRT-ov program inficiran revizionističkim elementima, skandalima  zbog seksualnog uznemiravanja, tužbi protiv vlastitih novinara zbog kojih je Hrvatska česta tema u EU.  Založila se ukidanje rtv pristojbe te da se javni servis financira iz državnog proračuna.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Pupovac: Bačić je prošlost, a Kunić nije budućnost

Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) najavio je potporu zaključcima nadležnog saborskog odbora ocijenivši kako je Bačić prošlost, no da Kunić nije budućnost te da se HRT nalazi u stanju koje je bliže prošlosti nego budućnosti. Ne vidimo modernizaciju, nego bitku oko plijena između crkve, tajnih službi i mešetara, a HRT nije javni servis nego polje za razne interese, poručio je. Smatra kako na HRT-u ima previše ljudi za koje se ne zna što rade i izgleda kao upropašteno socijalističko poduzeće.

Inače, Bačića se sumnjiči da je u ime poduzetnika Milana Lončarića, pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću odnio 50.000 eura mita za posredovanju u projektu Vrtovi svjetla. Kao nagradu, sumnja USKOK, dobio je stan vrijedan više od milijun kuna u zagrebačkoj Radićevoj ulici, u blizini Trga bana Jelačića.