hitan sastanak

Saborska oporba: Pripremiti se za prihvat izbjeglica i osigurati humanitarnu pomoć

24.02.2022 u 13:12

Bionic
Reading

Saborska oporba sastala se u četvrtak zbog invazije Ruske Federacije na Ukrajinu i suglasila da treba pripremiti humanitarnu pomoć i prihvat mogućih izbjeglica iz Ukrajine u Hrvatsku, a premijera Plenkovića pozvali su da ih izvijesti o zaključcima nakon sastanka Europskog vijeća

„Cijela oporba se danas složila da je potreban hitan sastanak Vijeća za nacionalnu sigurnost (VNS), da od premijera Andreja Plenkovića tražimo da izvijesti sve parlamentarne klubove o zakljčcima sastanka Europskog vijeća i poručujemo da su sve oporbene stranke složne da Hrvatska treba napraviti sve da odmah da osnovnu humanitarnu pomoć Ukrajini i da Hrvatska treba napraviti značajne napore u prihvatu izbjeglica iz Ukrajine”, izvijestila je Benčić o rezultatima oporbenog sastanka.

Dodala je kako joj je drago, kao nekome tko se dugi niz godina bavio izbjeglicama i njihovim pravima, da postoji tako širok konsenzus da Hrvatska ovaj put zaista mora imati otvorena vrata za prihvat svih civila koji će biti ugroženi ratnim sukobom.

Najavila je da će oporba nastaviti razgovarati i predlagati rješenja i očekivanja od Vlade i parlamenta da konsenzualno donose odluke kojim će izravno pomoći građankama i građanima Ukrajine.

Benčić je naglasila da je dužnost svih međunarodnih aktera i država članica EU da rade apsolutno sve što je u njihovoj moći da se sukob zaustavi i otvore pregovori kako bi se sukob brzo riješio diplomatskim putem te da se ne prelije na širu regiju.

Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava iskazao je solidarnost s Ukrajinom, izrazivši nadu da će sukob što kraće trajati, uz što manje posljedice, kako materijalne, tako i u ljudskim žrtvama. I on je pozvao Vladu da što prije pripremi za zakonske akte koje će pripremiti situaciju za prihvat očekivanih prognanika iz Ukrajine, kao i druge resurse.

Penava isključuje bilo kakvo vojno upletanje Hrvatske u sukob u Ukrajini. Prema njegovu mišljenju, Ukrajina je kolateralna žrtva geostrateških sukoba velikih sila. Apelirao je na nadležne službe, uključujući i Vijeće za nacionalnu sigurnost u Hrvatskoj da poduzmu korake kako bi se zadržala stabilnost u regiji i kako bi refleksije sukoba u Ukrajini bilo što manje u našem neposrednom susjedstvu, pojasnivši da pritom misli na situaciju u Srbiji i BiH.

Penava je suglasan s prihvatom mogućih prognanika iz Ukrajine. No, skeptičan je jer, tvrdi Penava, Vlada nije bila u stanju dvije godine reagirati na potres u Banovini za svoje građane pa on ne zna kako će pokazati operativne sposobnosti u prihvatu mogućih prognanika.

Čelnik Mosta Božo Petrov naglasio je da je jasno koji se potezi moraju institucionalno povući, od poziva na sjednicu VNS-a, izvještaja premijera o sastanku Europskog vijeća, ali važan je i sastanak Odbora za vanjsku politiku.

Smatramo da se Hrvatska treba odazvati pomoći Ukrajini, pogotovo humanitarnoj pomoći, prihvata izbjeglica jer smo ne tako davno u prošlosti imali istu situaciju i cijenili smo apsolutno svaku pomoć koju smo u tom trenutku dobili, dodao je Petrov.