problematični postupci

Saborska oporba: Potreban je novi Stečajni zakon

23.11.2023 u 14:30

Bionic
Reading

Raspravu o izmjenama Stečajnog zakona koje se donose zbog uvođenja eura oporba je u četvrtak iskoristila kako bi ukazala na problematične stečajne postupke koji najčešće završavaju rasprodajom imovine te je zatražila donošenje novog zakona

Potrebne su sveobuhvatne promjene ili novi stečajni zakon, a ne kozmetički popravci, poručili su oporbeni zastupnici.

Imamo stanje u kojem stečajevi završavaju tako da se rasprodaje imovina za nekretninski biznis, tvrtke unište a radnici ostaju bez svojih potraživanja, rekla je Jelena Miloš (Možemo!) ocijenivši da trenutni stečajni zakon ne funkcionira.

Zakonom treba omogućiti povrat sredstava radnicima koji čekaju svoja potraživanja, poručila je Katarina Peović (RF). "Radnice šibenske Revije 20 godina traže svoja potraživanja, plaće i otpremnine, no 20 godina nema sluha za njihove probleme”, kazala je.

Damir Bajs (Fokus) upozorio je i da stečajni postupci traju šest do sedam godina, a trošak postupka često je veći nego imovina tvrtke.

Hoće li se donijeti novi stečajni zakon, upitala je Anka Mrak Taritaš (GLAS) na što je državni tajnik Juro Martinović koji je predstavio zakonske izmjene odgovorio da je "pravo živa materija koja se u kontinuitetu popravlja".

"Budući da je već bilo puno izmjena u Stečajnom zakonu, u tom smislu ću se zalagati, ukoliko to bude dio planirane zakonodavne aktivnosti , da se i ovdje napravi pročišćeni tekst , jedan novi zakon koji će biti još funkcionalniji”, kazao je državni tajnik.