VLADA POSLALA ZAKON

Sabor u petak ratificira ugovor o pristupanju u EU

05.03.2012 u 19:35

Bionic
Reading

Hrvatska Vlada uputila je danas nakon telefonske sjednice u Sabor Prijedlog zakona o potvrđivanju pristupnog ugovora s državama članicama EU, priopćeno je iz Vladina Ureda za odnose s javnošću. Hrvatski sabor će ugovor o pristupanju ratificirati u petak, 9. ožujka, najavio je predsjednik saborskog Odbora za europske integracije Daniel Mondekar

Kako se navodi u priopćenju Službe za odnose s javnošću Hrvatskog sabora, Mondekar je ratifikaciju hrvatskog ugovora o pristupanju najavio prilikom današnjeg sastanka s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Urijem Rosenthalom u Saboru, u nazočnosti potpredsjednika Odbora Gordana Jandrokovića

Mondekar je gosta informirao o načinu rada i glavnim zadaćama Odbora u razdoblju do punopravnog članstva u EU, pri čemu se posebno osvrnuo na niz administrativnih reformi u cilju jačanja tehničkih, institucionalnih i ljudskih kapaciteta za rad u novom okruženju, pripremu zakonodavnog okvira koji će urediti nove odnose Vlade i Sabora, nastavak harmonizacije zakonodavstva s pravnom stečevinom EU te nadzor nad provedbom započetih reformi.

Govoreći o procesu ratifikacije, Mondekar je gosta izvijestio koje su države do danas ratificirale hrvatski ugovor o pristupanju te najavio njegovu ratifikaciju u Hrvatskom saboru za petak, 9. ožujka, ističe se u priopćenju.

Rosenthal je kazao da će Nizozemska, kad je riječ o novim proširenjima Unije, nastaviti primjenjivati načelo 'strogi i pravedni'. Što se tiče posljednje faze hrvatskog pristupanja, posebno se osvrnuo na reforme koje proizlaze iz poglavlja 23 Pravosuđe i temeljna prava i poglavlja 24 Pravda, sloboda i sigurnost, na što su Mondekar i Jandroković odgovorili da je Hrvatska odlučna u provedbi svih reformi.

U priopćenju Vladina Ureda se navodi da se Prijedlog zakona može preuzeti na web stranici www.vlada.hr.