nastavak sjednice

Sabor o većim plaćama sudaca i referendumima, a po prvi puta otvara se i pitanje promjene Vatikanskih ugovora

06.02.2019 u 07:11

Bionic
Reading

Posljednja točka dnevnog reda je oporbeni prijedlog Zaključka o pokretanju postupka pregovora o izmjenama Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske kojeg predlaže GLAS i HSU

Pred zastupnicima Hrvatskog sabora je obiman dnevni red od šest točaka, a zasjedanje se nastavlja raspravom izmjenama zakona kojima bi se podigle plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika koje, kako obrazlažu u Vadi, nisu na zadovoljavajućoj razini.

Izmjenama zakona o plaćama sudaca po hitnoj se proceduri predlaže povećanje osnovice za obračun plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika za 6 posto. Izmjenama se predlaže i izjednačavanje koeficijenata svih pravosudnih dužnosnika u pravosudnim tijelima prvog stupnja i propisivanje istog koeficijenta (4,55) za sve predsjednike prvostupanjskih sudova (općinskih, upravnih i trgovačkih sudova) te općinske državne odvjetnike.

Posljednja točka dnevnog reda je oporbeni prijedlog Zaključka o pokretanju postupka pregovora o izmjenama Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske kojeg predlaže GLAS i HSU.

  • +11
Sabor o konačnom prijedlogu zakona o podacima i informacijama u zdravstvu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav održat će sjednicu o Izvješću o provedenoj provjeri broja i vjerodostojnosti potpisa birača te zakonitosti postupka prikupljanja potpisa birača za raspisivanje državnog referenduma građanskih inicijativa 'Narod odlučuje' i 'Istina o Istanbulskoj', o izmjeni članka 72. Ustava te o dopuni istog članka