TEST VLADE

Sabor glasa o Oreškovićevom proračunu, čak 94 amandmana

21.03.2016 u 07:40

Bionic
Reading

Veliki test danas očekuje Vladu Tihomira Oreškovića. Na dnevnom redu Sabora izglasavanje je državnog proračuna za ovu godinu, a na prijedlog Oreškovićeve vlade podnesena su 94 amandmana. Glasovat će se i o Tomi Medvedu, koji je predložen za ministra branitelja

Amandmani na predloženi proračun 'teški' su gotovo milijardu i pol kuna.

Zastupnici i klubovi stranaka najviše bi sredstava oduzeli stavkama među kojima su subvencije trgovačkim društvima, političkim strankama, vjerskim zajednicima, ali i Uredu predsjednice i uredu bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

Upravo taj prijedlog, da se 600 tisuća kuna namijenjenih Mesiću, prenamjeni za civilne invalide Domovinskog rata, dolazi od vladajućeg Mosta, a zajedno s HSLS-om predložili su i amandaman o preraspodjeli novca od političkih stranaka za znanost.

U intervjuu Media servisu na amandmane se osvrnuo glavni 'konstruktor' proračuna, ministar financija Zdravko Marić

'Dobili smo 94 amandmana, njihova ukupna vrijednost je više od milijardu i 400 milijuna, a to govori o jednoj situaciji koja je inače učestala. Mislim da je i sama rasprava bila u tom smjeru, mislim da je bilo vrlo konstruktivnih i komentara i primjedbi, no s druge strane treba uzeti u obzir da mi kao Vlada koja je predložila taj proračun duboko vjerujemo u njega, okvir prije svega koji smo složili smatramo da je održiv i da je za naše gospodarstvo i našu državu u ovom trenutku on dobro rješenje', kaže Marić.

Ukupni proračunski prihodi projicirani su na 114, 9 milijardi kuna, a rashodi u iznosu od 122,4 milijarde kuna, što čini planirani manjak državnog proračuna od 7,5 milijardi kuna odnosno 2,2 posto BDP-a. Na predloženi državni proračun za 2016. saborski su zastupnici podnijeli 94 amandmana, daleko manje od rekordnih 500-tinjak, ali je njihova 'težina' respektabilna, pa samo HNS-ovi iznose više od pola milijarde kuna.

Premijer Tihomir Orešković izjavio je kako se nada da će Hrvatski sabor u ponedjeljak izglasati državni proračun i da novca za povećanje plaća ove godine nema, javlja HRT. 'Nadam se da će proračun u Hrvatskom saboru proći', izjavio je Orešković nakon euharistijskog slavlja na Cvjetnicu u zagrebačkoj katedrali na kojem je nazočio s obitelji.

Osim o državnom proračunu u Hrvatskom saboru danas bi se trebalo glasovati i o novome ministru branitelja. Premijer Tihomir Orešković je za tu dužnost predložio Tomislava Medveda.