napeta utrka

Sabor bira novo Povjerenstvo za sukob interesa, ostaje li u njemu i Dalija Orešković?

16.02.2018 u 10:05

Bionic
Reading

Zastupnici bi danas tajnim glasovanjem trebali izabrati novi saziv Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Među kandidatima za novi saziv je i predsjednica bivšeg saziva Dalija Orešković, no upitno je hoće li ponovno biti izabrana na tu funkciju

Zastupnici bi oko podneva trebali pristupiti tajnom glasovanju, a birat će četiri člana i predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, i to na mandat od pet godina.

Za članove su predloženi Tončica Božić, Davorin Ivanjek, Aleksandra Ileković Jozić, Tatijana Vučetić, Duje Prkut, Dragan Zelić i Antonija Petričušić, dok su za predsjednicu predložene Dalija Orešković i Nataša Novaković.

Svaki od njih treba dobiti 76 glasova kako bi bio izabran. Najveći je interes javnosti oko toga tko će biti izabran za predsjednicu Povjerenstva, no sudeći prema raspoloženju zastupnika, moglo bi se dogoditi da niti Dalija Orešković niti Nataša Novaković ne dobiju potrebnih 76 glasova. Naime Novaković je izbor HDZ-a, no za njen izbor ta će stranka morati disciplinirati sve svoje koalicijske partnere. Međutim, u dosadašnjim izjavama HNS je davao podršku Daliji Orešković, koju podržava i gotovo cijela oporba.

  • +7
Povjerenstvo odlučivalo o sukobu interesa u slučaju Omejec, Šeparović i Mlakar Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Što se pak tiče izbora članova, i tu je teško prognozirati tko bi mogao osvojiti 76 glasova. Sigurna bi eventualno mogla biti Aleksandra Ileković Jozić, čiji izbor podržavaju i vladajući, ali i SDP.

Ne izabere li Sabor danas predsjednicu, Povjerenstvo neće moći funkcionirati. U tom slučaju Sabor će morati raspisati novi javni poziv i ići u novi izbor.