ZBOG SANKCIJA

S&P i Fitch snizili izglede kreditnog rejtinga Rusije

21.03.2014 u 10:25

Bionic
Reading

Američke bonitetske agencije Standard&Poor's i Fitch smanjile su izglede kreditnog rejtinga Rusije sa stabilnih na negativne zbog rizika vezanih uz zapadne sankcije prema Moskvi

Prognoza je pogoršana zbog rasta geopolitičkih i ekonomskih rizika, priopćila je agencija S&P. Dugoročni rejting zemlje u stranoj valuti potvrđen je na razini BBB.

Pogoršanje prognoze u vezi je s mogućim značajnim ekonomskih i financijskim posljedicama sankcija Europske unije i SAD-a, navodi se u priopćenju.

Sankcije, naročito EU-a, mogu biti ograničene zbog trgovinskih i energetskih interesa Europe, dodaje agencija.

Pogoršanje geopolitičke situacije već je dovelo do negativnih posljedica po rusku ekonomiju. Zbog toga S&P očekuje dalje usporavanje tempa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) te je pogoršao prognozu za ovu godinu na 1,2 posto, s dva posto koliko je iznosila u prosincu prošle godine.

Slične argumente za slabljenje izgleda kreditnog rejtinga koristi i agencija Fitch. 'S obzirom na to da bi američke i europske banke i investitori mogli biti nespremni davati kredite Rusiji u sadašnjim okolnostima, ruska privreda bi mogla dalje usporiti', navodi Fitch.

Agencija ističe da je direktan utjecaj najavljenih sankcija prema Rusiji minimalan, ali da će uključenje Krima u Rusku Federaciju vjerojatno dovesti do toga da EU i SAD prošire sankcije kao odgovor na to.

SAD i EU najavili su pooštravanje sankcija Rusiji nakon što je donji dom parlamenta ratificirao ugovor o pripajanju Krima Ruskoj Federaciji.

Europski čelnici dodali su još 12 ljudi na popis osoba kojima je zamrznuta imovina zbog njihove uloge u ruskom preuzimanju Krima, a započeli su i pripreme za ekonomske sankcije Rusiji nastavu li širiti svoj utjecaj u Ukrajini.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da su u pripremi eventualne trgovinske i ekonomske mjera protiv Rusije, ako se s Krima nastavi širiti prema južnoj i istočnoj Ukrajini.

'Mi smo spremni za početak treće faze ako dođe do eskalacije u vezi Ukrajine, to su ekonomske sankcije', kazala je Merkel dodajući da su od Europske komisije zatražili da obavi pripreme za moguće sankcije.