vremenska prognoza

S nedjeljom došlo veliko zatopljenje, ali ne krećite nikud bez kišobrana

02.12.2018 u 07:58

Bionic
Reading

Iznadprosječno topli studeni ispratili smo uz ipak vrijeme dostojno njegova imena, a relativno je hladno u većini unutrašnjosti bilo i na početku prosinca. No, slijedi porast temperature pa će već u nedjelju biti manje hladno, uz samo rijetko slabu oborinu, uglavnom kišu.

Ipak ujutro na kopnu treba pripaziti na moguću poledicu. Još će toplije biti početkom novoga tjedna kada će na Jadranu temperatura i zraka i mora ponovno ponegdje imati podjednake vrijednosti. A i kiša će biti duž obale češća nego u sjevernijim krajevima, pri čemu će jugo u utorak i srijedu nakratko zamijeniti bura i sjeverozapadnjak, piše Zoran Vakula za HRT

U istočnoj Hrvatskoj uglavnom suho te djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom, uglavnom u Posavini i maglom, koja se može zadržati i tijekom prijepodneva. Vjetar povremeno umjeren jugoistočni i južni. Najniža jutarnja temperatura od -6 do -3 °C, a najviša poslijepodnevna oko 5 °C.

U središnjoj Hrvatskoj promjenljiva naoblaka, ujutro ponegdje i magla, a poslijepodne u većini predjela i razmjerno vjetrovito, uz umjeren, u gorju i jak jugozapadni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka od -5 do -2 °C, a najviša dnevna uglavnom između 5 i 8 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju promjenljivo, uz mjestimičnu kišu, koja se ujutro ponegdje u Gorskome kotaru i Lici može smrzavati na hladnoj podlozi. Ujutro je po gorskim kotlinama i u unutrašnjosti Istre moguća magla. Na sjevernom Jadranu puhat će uglavnom slabo i umjereno jugo, poslijepodne i jugozapadnjak, a uz zapadnu obalu Istre i sjeverozapadnjak. Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije također će mjestimice pasti malo kiše.

Uz dulja sunčana razdoblja najviša dnevna temperatura zraka duž obale i na otocima bit će oko 15 °C, a u oblačnijoj unutrašnjosti 10 do 13 °C. Jutarnja će biti od 6 do 9 °C, u unutrašnjosti između -1 i 3 °C. Slab jutarnji istočnjak i buru zamijenit će jugo, uz koje će more biti malo do umjereno valovito.

U idućem tjednu u kopnenom području još toplije te veći dio tjedna vrlo promjenljivo. Najviše suha i sunčana vremena najvjerojatnije će biti u srijedu. Povremeno će puhati slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar. Na Jadranu također promjenljivo i razmjerno toplo pa će temperatura zraka i mora ponovno ponegdje imati podjednake vrijednosti. Mjestimična kiša bit će češća početkom tjedna i vjerojatno u njegovom drugoj polovini, kada će prevladavati jugo, a sredinom tjedna će biti malo stabilnije, uz sjeverozapadnjak i buru.