VAKULA POJAŠNJAVA

S kakvim ćemo vremenom morati živjeti 2050?

03.09.2014 u 10:31

Bionic
Reading

Unatoč kojekakvom ljetu u Hrvatskoj i okolici, zbog kojeg su se kod mnogih pojačale sumnje u globalno zatopljenje i klimatske promjene, Svjetska meteorološka organizacija (SMO) jučer je počela s novom kampanjom, piše naš ugledni meteorolog Zoran Vakula u Meteo kutku HRT-a

Njome će se u rujnu upozoravati na moguće posljedice globalnog zatopljenja i klimatskih promjena te pokušati djelovati na svjetske moćnike - političke i poslovne - te čimbenike civilnog društva u promjeni stavova koji dovode, između ostaloga, do daljnjeg onečišćenja atmosfere, podizanja temperature i vlažnosti. Nova prilika za zajednički dogovor na svjetskom nivou bit će na summitu o klimi 24. rujna 2014. u New Yorku te posebice na konferenciji o klimatskim promjenama u prosincu 2015. u Parizu.

Ekstremi diljem svijeta

Suše na velikom području, ali i godišnja količina kiše u samo jednom mjesecu. Po zdravlje i život opasni toplinski valovi, ali i jake hladnoće. Obalni gradovi pod vodom. Krstarenja po Arktiku. Uništen život u oceanu. Invazije nametnika... Ovo su samo neki od scenarija za 2050. iz niza izmišljenih izvješća, ali u ne tako dalekoj budućnosti moguće i stvarnih.

Kako bi se javnost upozorila na moguća lokalna djelovanja nastavka prekomjernog onečišćenja vode, zemlje i zraka te porasta globalne temperature, SMO je pozvao na suradnju neke od prezentera u emisijama s vremenskom prognozom iz različitih zemalja diljem svijeta. Oni će, u većini svijeta najgledanijim televizijskim minutama, izmišljenim prognozama, tekstualnim i slikovnim, ali koje su u skladu s trenutačno najvjerojatnijim klimatskim scenarijima, pokušati upozoriti na moguća meteorološka stanja u svijetu 2050.

Vremenska prognoza u 2050.

Na internetskim stranicama SMO-a od danas do 22. rujna moći će se pregledavati ta trenutačno izmišljena meteorološka stanja u 2050, počevši od Brazila i Japana, preko Danske, Zambije, Burkine Faso, SAD-a, Bugarske, Filipina, Belgije, Južnoafričke Republike, do Islanda, Njemačke i Tanzanije.

Sve zamišljeno ne mora se dogoditi, ali mogućnost ostvarenja postoji, posebice ako ljudi ne promijene trenutačno ponašanje prema svijetu oko sebe.