a stiže biden

Ruski špijuni u Bruxellesu smanjili aktivnosti od početka invazije na Ukrajinu

24.03.2022 u 08:48

Bionic
Reading

Predsjednik SAD-a Joe Biden stiže u Bruxelles na samit NATO-a, EU-a i G7, ali ruski agenti u glavnom europskom špijunskom gradu posljednjih dana drže glave pognutima

Od početka ruske invazije na Ukrajinu belgijske vlasti bilježe smanjenje aktivnosti ruskih špijuna na svom teritoriju, rekao je glasnogovornik belgijske državne sigurnosti, piše Politico.eu.

Rusi svoju nevidljivu tintu i eksplozivne olovke drže zaključane na sigurnom, u šali zaključuje medij.

'Manje su aktivni, postali su oprezniji i poštuju mnoga sigurnosna pravila', rekao je glasnogovornik.

Belgijska državna sigurnost nije mogla komentirati broj ruskih špijuna u Bruxellesu, u kojem se nalaze i institucije EU-a i sjedište NATO-a. Belgijski mediji izvijestili su da su trećina ruskih diplomata zapravo obavještajci, što bi značilo da u Bruxellesu djeluje nekoliko desetaka ruskih špijuna.

Državni tužitelji pozvali su na ažuriranje zakona o špijunaži, koji datira još iz tridesetih godina prošlog stoljeća, jer je Belgija dugo smatrala da špijuniranje nije zločin. Državni tužitelji naveli su ulogu Belgije, diplomatskog središta, kao opravdanje za proširenje definicije špijunaže u nacionalnom zakonu kako bi se osigurao kazneni progon.

Ranije ovog mjeseca Europski parlament također je pozvao belgijske vlasti da 'preispitaju i ažuriraju domaći okvir za borbu protiv špijunaže kako bi se omogućili učinkovito otkrivanje, kazneni progon i sankcioniranje počinitelja' krivih za infiltraciju stranih zemalja.

Belgijska vlada prošle godine najavila je da će više ulagati u svoju državnu sigurnost, s ciljem da vladina agencija poveća broj svojih zaposlenika sa sadašnjih 583 na 1000 do 2024. U to vrijeme belgijski ministar pravosuđa Vincent Van Quickenborne nazvao je protuobavještajnu djelatnost jednim od prioriteta države, rekavši da će timovi biti pojačani.