prisiljeni improvizirati

Ruski mediji mijenjaju ploču nakon poraza kod Harkiva: Bili smo nadjačani osam puta

12.09.2022 u 16:47

Bionic
Reading

Komentatori na ruskoj državnoj televiziji prisiljeni su improvizirati govoreći o brzom napredovanju ukrajinskih snaga u Harkivskoj oblasti i povlačenju ruskih snaga.

Od početka ruske "posebne vojne operacije", ratoborni gosti u debatama na državnoj televiziji obično su se nastojali nadglasati u pružanju potpore ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i kritiziranju Ukrajine i njezinih saveznika.

No u svjetlu munjevite ukrajinske protuofenzive, raspoloženje je umjerenije i govori se o tome kako su ukrajinske snage navodno puno brojnije od Rusa na sjeveroistoku zemlje.

Informativni kanal Rusija-24 intervjuirao je u ponedjeljak Vitalija Ganševa, dužnosnika u Harkivskoj oblasti kojeg su na vlast postavili Rusi, a koji je rekao da su ruske postrojbe u toj regiji bile brojčano nadjačane "osam puta". Rekao je i, ne iznoseći za to dokaze, da su ukrajinske snage pojačane "zapadnim plaćenicima".

"Krajnje težak tjedan na fronti", rekao je voditelj Dmitrij Kiseljov otvarajući svoju emisiju u nedjelju navečer u udarnom terminu.

Uz studijsku pozadinu na kojoj je pisalo "Pregrupiranje", Kilseljov je rekao da su ruske snage napustile "ranije oslobođena naselja" pod pritiskom "nadmoćnih neprijateljskih snaga".

U rijetkom iskazu suprotnog mišljenja, Boris Nadeždin, bivši liberalni političar i redoviti gost televizijskih debata, rekao je za Gazpromov NTV kanal da su Putina obmanuli njegovi savjetnici da povjeruje da će se Ukrajina brzo predati i pozvao na hitne mirovne pregovore kako bi se prekinulo sukob.

Drugi komentatori pokušali su pozitivno prikazati situaciju.

Na dnevnom talk showu 60 Minuta, voditeljica Olga Skabeyeva otvorila je emisiju u ponedjeljak ujutro opisavši rusko bombardiranje ukrajinskih elektrana i posljedične prekide u opskrbi strujom u istočnoj Ukrajini kao "prekretnicu u posebnoj vojnoj operaciji".

  • +11
Rat u Ukrajini 12.09.2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

Nekoliko gostiju spomenulo je također Putinove riječi iz srpnja da Rusija "još nije započela ništa ozbiljno", ustvrdivši da će Moskva sada intenzivirati vojnu akciju.

Ruske novine prenose tvrdnje ruskog ministarstva obrane da se provodi "taktičko pregrupiranje" ruskih snaga, no neki listovi citiraju vojne stručnjake koji sugeriraju da ne ide sve po planu.

List Izvestija je u pregledu stanja na fronti za vikend objavio da je Rusija ubila 4000 ukrajinskih vojnika i da je vojska "pregrupirala snage kako bi se fokusirala na Donbas".

Nezavisimaja Gazeta je bila kritičnija, objavivši da rusko ministarstvo obrane nije komentiralo "izrazito uznemirujuća izvješća iz Ukrajine ... nekoliko dana".

List je objavio da se, dok se ukrajinske snage približavaju zapadnoj granici Rusije, rusko vojno vodstvo nalazi tisućama milja daleko na dalekom istoku zemlje radi godišnjih vojnih vježbi u kojima sudjeluje 50.000 vojnika.

  • +9
Rat u Ukrajini 10.9. Izvor: Profimedia / Autor: Juan BARRETO / AFP / Profimedia