planirali 'samoubilački napad'

Ruski FSB razotkrio ćeliju Islamske države u pripremi atentata

15.12.2017 u 15:31

Bionic
Reading

Ruske sigurnosne službe (FSB) objavile su u petak da su razotkrile ćeliju džihadističke skupine tzv. Islamske države (IS) koja se pripremala ovih dana izvesti atentate u Sankt Peterburgu, drugom najvećem gradu u toj zemlji

'FSB je u Sankt Peterburgu okončao ilegalne aktivnosti tajne ćelije pripadnika IS-a koja se pripremala izvesti atentate 16. prosinca', objavile su sigurnosne službe u priopćenju koje je prenijela agencija RIA Novosti. 

Skupina je planirala 'samoubilački napad' kao i 'ubojstva i eksplozije na vrlo posjećenim mjestima' u bivšoj ruskoj prijestolnici, navodi se u priopćenju.

Ukupno je sedam pripadnika ćelije IS-a uhićeno u operaciji koju su u srijedu i četvrtak izvele snage reda, dodaje se.

Policija je zaplijenila 'mnogo eksploziva koji služi za izradu eksplozivnih naprava, automatskog oružja i streljiva, te knjige ekstremističkog sadržaja', dodaje se.

  • +3
Eksplozija u Sankt Peterburgu Izvor: Reuters / Autor: ANTON VAGANOV

Aleksander Bortnikov u utorak je naveo da strahuje od dolaska na ruski teritorij džihadista koji su se borili u Siriji gdje je IS poražen zahvaljujući ruskoj vojnoj potpori režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada

FSB je u utorak objavio da je uhitio tri navodna pripadnika IS-a podrijetlom iz središnje Azije, a koji su optuženi da su pripremali samoubilačke napade u Moskvi za Novu godinu i tijekom kampanje za predsjedničke izbore zakazane za ožujak.

FSB navodi da se gotovo 2900 ruskih džihadista, uglavnom iz nestabilnih muslimanskih republika na Kavkazu, borilo u Iraku i Siriji. Toj brojci pridodaje više tisuća boraca iz središnje Azije koji žive u Rusiji, gdje su velika dijaspora. 

U Rusiji je ove godine počinjeno nekoliko napada, a među njima na podzemnu željeznicu u Sankt Peterburgu u travnju u kojem je ubijeno 14 osoba.