rošade na vrhu

Nova promjena u vrhu ukrajinskog vojnog vodstva: Poznato tko je novi načelnik glavnog stožera

09.02.2024 u 23:00

Bionic
Reading

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u petak je imenovao majora generala Anatolija Barhileviča kao novog načelnika glavnog stožera vojske, zamijenivši na tome mjestu Serhija Šaptala

Zelenskij je u svome noćnom video obraćanju opisao Barhileviča kao "iskusnog čovjeka koji razumije zadatke ovoga rata i ukrajinske ciljeve."

Rekao je da je imenovan na preporuku novog zapovjenika ukrajinske vojske, Oleksandra Sirskog.

Zelenskij je zamijenio u četvrtak popularnog vrhovnog zapovjednika ukrajinskih oružanih snaga Valerija Zalužnog s general-pukovnikom Oleksandrom Sirskim (58), zapovjednikom kopnenih snaga.

U svojoj jučerašnjoj objavi, Zelenski je rekao da će Sirski predstaviti novi tim u svrhu "resetiranja" vojske.

Ankete su pokazale da Zalužni uživa veće povjerenje javnosti od Zelenskog.

Još nema čvrstih podataka o reakciji javnosti na njegovu smjenu, no mnogi su Ukrajinci na društvenim mrežama otvoreno doveli u pitanje tu odluku.

Vojna smjena uslijedila je nakon višemjesečnih nagađanja o razdoru između dviju najistaknutijih ukrajinskih ratnih figura oko njihovih vizija rata protiv Rusije, koji će uskoro ući u treću godinu.

Dok je u četvrtak najavljivao promjene, Zelenskij je rekao da u tom potezu nema politike i da smatra da je potrebna obnova oružanih snaga nakon neuspjeha ukrajinskih kopnenih operacija 2023.

Ukrajinske snage pokrenule su protuofenzivu prošlog ljeta, ali nisu uspjele probiti dobro branjene ruske linije.