napadači ostvarili minimalan napredak

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 22. dan, pogledajte kakvo je stanje na frontu

17.03.2022 u 15:03

Bionic
Reading

Dvadeset i drugi je dan invazije na Ukrajinu. Iako ruska vojska nastavlja napade na ukrajinske gradove, prema procjenama obavještajnih službi, ruske su snage posljednjih dana ostvarile minimalni napredak

Najgore stanje na frontu posljednjih dana, pa i danas, ono je u Mariupolju. Oči svjetske javnosti uperene su u kazalište u tom gradu, jučer pogođeno u ruskom zračnom napadu. Naime više od tisuću civila skrivalo se u skloništu ispod kazališta te se strahovalo da bi napad mogao prouzročiti stotine žrtava. Međutim sklonište je izdržalo te su civili počeli izlaziti ispod ruševina. Do pisanja ovog teksta izvučeno je 130 osoba, ali broj žrtava još nije poznat. Crne dane broji i Černihiv, u kojem su u napadu ruskih snaga u srijedu poginule 53 osobe. Među njima je i deset ljudi koji su poginuli čekajući u redu za kruh.

Već danima napadi bude i glavni grad Kijev. Mete ruskih napada, osim ukrajinskih trupa, čine stambene zgrade. Najmanje jedna osoba je poginula, a tri su ranjene jutros, kad su na stambenu zgradu pali ostaci srušenog projektila. Ukrajinske hitne službe objavile su također da je u noći na četvrtak ruska raketa pogodila školu u Merefi, gradu u regiji Harkiva na jugozapadu. Zgrada je djelomično uništena, a vatrogasci gase požar. Zasad nema izvješća o žrtvama. Od početka invazije šture su informacije o stradavanju ruske strane. Prema jutrošnjoj procjeni britanske vojne obavještajne službe, ruske snage na svim su frontovima, na kopnu, moru i u zraku, posljednjih dana ostvarile minimalni napredak.

  • +3
Granatiranje Kijeva 17.ožujka 2022. Izvor: Profimedia / Autor: GENYA SAVILOV / AFP / Profimedia

Moskva je zasad priznala da je izgubila oko 500 vojnika od početka invazije, a američke obavještajne službe govore o njih oko sedam tisuća. No prema današnjim podacima ukrajinskih oružanih snaga, u invaziji je dosad ubijeno oko 14.000 ruskih vojnika, uništena su 444 tenka, uz 1435 borbenih oklopnih vozila, 201 postrojbu topničkog sustava te 43 sustava za protuzračno ratovanje. Dodaju da su uništili i 86 ruskih zrakoplova, 108 helikoptera, 864 vozila, po tri broda, čamca i rezača te 60 spremnika goriva.

  • +19
Mariupolj Izvor: Profimedia / Autor: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u najnovijem je noćnom obraćanju rekao da su ruski gubici u Ukrajini viši nego oni u sukobima u Siriji, Čečeniji i Afganistanu.