sankcije

Rusiji zaplijenjeno 78 zrakoplova u inozemstvu

22.03.2022 u 12:45

Bionic
Reading

Sedamdeset i osam ruskih zrakoplova zaplijenjeno je u inozemstvu, rekao je ministar prijevoza Vitalij Saveljev u utorak prema agenciji Interfax, što je dio posljedica međunarodnih sankcija uvedenih Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu

Sankcije su prekinule uvoz većine zrakoplova, dijelova i usluga u Rusiju, čije zrakoplovne kompanije unajmljuju 515 zrakoplova iz inozemstva.

'Izgubili smo 78 aviona', rekao je Saveljev i dodao da je riječ o letjelicama koje su zaplijenjene u inozemstvu i neće biti vraćene u Rusiju.

Rusija je usvojila zakon koji zrakoplovnim kompanijama dopušta da zrakoplove unajmljene u stranim tvrtkama dodaju u ruski registar zrakoplova, što kompanije oklijevaju učiniti jer se boje da bi to moglo ugroziti njihove veze s međunarodnim partnerima.

Ta je država imala 1367 zrakoplova kada su uvedene sankcije, a gotovo 800 njih sada je dodano u državni registar zrakoplova, rekao je Saveljev, ne kazavši točno koliko njih je unajmljeno u inozemstvu.

Gotovo svi zrakoplovi Boeing i Airbus koje koriste ruske zrakoplovne kompanije bili su registrirani na Bermudskim otocima ili u Irskoj, no prije tjedan dana ove su zemlje ukinule tu mogućnost za sve zrakoplove kojima upravljaju ruske tvrtke.

Saveljev je rekao da Rusija koristi primjer Irana u sličnoj situaciji kada je u pitanju servis zrakoplova.