bez milosti

[VIDEO] Rusi objavili snimku praćenja ukrajinskog VBR-a i bombardiranje šoping centra u Kijevu. Ukrajinci uhapsili tiktokera čije su snimke omogućile Rusiji da dođe do informacija

22.03.2022 u 11:43

Bionic
Reading

Ministarstvo obrane Rusije objavilo je na društvenim mrežama snimku za koju tvrde da pokazuje ukrajinski višecijevni bacač raketa (VBR) kako gađa njihove položaje nakon čega se upućuje u šoping centar Retroville u Kijevu, u kojem je bio skriven. Snimka uključuje bombardiranje samog centra

Podsjetimo, Rusi su bombardiranje centra, u kojem je poginulo osam ljudi, pravdali činjenicom da su u njemu ukrajinske snage skrivale vojnu opremu.

Maksim Kamenjecki s Instituta za međunarodne odnose iz Kijeva, gostujući u 'Otvorenom' na HRT-u, kazao je da su prije jučerašnjeg ruskog raketiranja šoping centra Retroville na društvenoj mreži TikTok bile objavljene snimke prolaska ukrajinskih vojnih vozila pored njega i da je moguće da se te snimke navele ruske snage da ga bombardiraju.

'Čovjek koji živi preko puta snimao je prolazak ukrajinskih vojnih vozila koja su navodno bila parkirana u centru. Rusi su to pronašli na TikToku i onda su raketirali', kazao je Kamenjecki.

Kyiv Independent, pozivajući se na ukrajinsku Pravdu, objavio je da je uhićen čovjek koji je postavio snimku na TikTok, a Pravda je objavila i snimku razgovora s njim.

Ukrajinske vlasti nakon ovog događaja pozvale su građane da ne snimaju ukrajinsku vojsku kako ne bi olakšali posao neprijatelju.

Raketiranje šoping centra u Kijevu Izvor: Profimedia / Autor: Ceng Shou Yi/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia