pregovori na više strana

Rusija u problemu: Otkupljuje vojnu opremu od bivših kupaca jer joj treba u Ukrajini

10.11.2023 u 21:06

Bionic
Reading

Rusija je zatražila otkup vojne opreme od nekoliko zemalja kojima ga je prodala, nadajući se da će ga rasporediti u Ukrajini, izvijestio je The Wall Street Journal

List je objavio, pozivajući se na neimenovane upućene izvore, da su održani pregovori s Egiptom, Bjelorusijom, Brazilom i Pakistanom. Tri izvora potvrdila su da je Egipat pristao vratiti 150 helikopterskih motora. Očekuje se da će se to dogoditi u roku od mjesec dana.

Rusija je također tražila četiri motora koje je prodala Pakistanu, šest Bjelorusiji i 12 Brazilu. Dok je Pakistan zanijekao da mu se pristupilo, dva neimenovana izvora izjavila su za list da je Bjelorusija, očekivano, pristala na to. Brazilski dužnosnik rekao je da su odbili ponudu. Business Insider nije mogao neovisno provjeriti izvješća, a rusko ministarstvo obrane nije odmah odgovorilo na upit.

  • +2
Ruski helikopteri Mi-8 Izvor: Profimedia / Autor: Vadim Savitskii / Sputnik / Profimedia

Egypt Independent izvijestio je pak da je dogovor uslijedio nakon niza pregovora, a istaknuto je da je ova zemlja bila jedan od tri najveća ruska kupca oružja. Iako je bilo planirano da Egipat u Rusiju pošalje 40.000 raketa, taj dogovor je poništen nakon američkog pritiska ranije ove godine, izvijestio je The Washington Post. To je potaknulo Rusiju da, umjesto toga, od Egipta zatraži motore za helikoptere. Zauzvrat je rečeno da će im Rusija oprostiti neke dugove i nastaviti slati pošiljke pšenice.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'