na istoku ukrajine

Rusija tvrdi da je ubila stotine ukrajinskih vojnika u raketnom napadu, Ukrajina demantira

08.01.2023 u 15:21

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da je u raketnom napadu na dvije zgrade u istočnoj Ukrajini, u kojima su privremeno bile smještene ukrajinske snage, ubijeno više od 600 ukrajinskih vojnika

Reuters nije mogao odmah provjeriti tvrdnju ministarstva obrane. S ukrajinske strane za sada nema komentara na rusku tvrdnju, iako je gradonačelnik istočnog grada Kramatorska koji su gađale ruske snage ranije u nedjelju na Facebooku objavio da nitko nije ubijen u napadu na razne zgrade u gradu.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je napad na zgrade u Kramatorsku osveta za smrtonosni ukrajinski napad ranije ove godine na rusku vojarnu u Makijevki u dijelu regije Doneck pod kontrolom ruskih snaga. U tom je napadu poginulo najmanje 89 ruskih vojnika.

Ministarstvo je u priopćenju navelo da je koristilo pouzdane obavještajne podatke za granatiranje ukrajinskih snaga te da je 700 ukrajinskih vojnika bilo smješteno u jednom hostelu i još 600 u drugom. 'U masovnom raketnom udaru na ove privremene smještajne jedinice postrojbi ukrajinske vojske uništeno je najmanje 600 ukrajinskih vojnika', tvrdi rusko ministarstvo obrane.

Ako su istiniti ruski navodi, to bi bio najveći pojedinačni gubitak ukrajinske vojske od početka ruske invazije 24. veljače prošle godine.

  • +13
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Sergey Baturin / Sputnik / Profimedia

Ruski raketni napad na ukrajinski grad Kramatorsk izazvao je štetu, ali nije uništio zgrade i nema očitih dokaza o žrtvama, rekao je u nedjelju Reutersov svjedok, nakon što je Rusija ustvrdila da je u tom napadu ubila 600 ukrajinskih vojnika.

Reporteri Reutersa posjetili su dvije zgrade studentskog doma u kojima su, po ruskim navodima, bili privremeno smješteni ukrajinski vojnici blizu prve crte bojišta u vrijeme ruskog noćnog raketnog napada. Čini se da nijedna od dvije zgrade nije niti ozbiljno oštećena. Također, nema očitih znakova da su tamo bili vojnici, kao niti tragova tijela ili krvi.

Neki su prozori jedne zgrade pukli, a u dvorištu je veliki krater. Druga je zgrada, koju je rusko ministarstvo obrane nazvalo Hostel br. 28, potpuno netaknuta. Vlasti u Kijevu nisu odmah komentirale ruske navode o nekoliko stotina žrtava, dok je gradonačelnik Kramatorska ranije kazao kako nema žrtava.