RAZOČARANI IZVJEŠTAJEM

Rusija se oglasila o rušenju MH17 u Ukrajini

29.09.2016 u 16:06

Bionic
Reading

Rusija je jučer odbacila izvješće međunarodnih tužitelja koji su zaključili da je malezijski zrakoplov MH17 u istočnoj Ukrajini 2014. srušila ruska raketa Buk lansirana iz sela koje su pod kontrolom držali proruski orijentirani pobunjenici. O tome se danas oglasilo i rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj

Ruska strana je razočarana stagniranjem situacije oko istraživanja rušenja malezijskog zrakoplova Boeing nad Ukrajinom, stoji u priopćenju koje prenosimo u cijelosti.

Preliminarni zaključci tužiteljstva Nizozemske, koji su bili objavljeni 28. rujna ove godine, podupiru činjenicu da je istraga neobjektivna i politički motivirana.

Međunarodni tim istražitelja je iz istraživačkog procesa suspendirao Rusiju. U isto vrijeme Ukrajina je postala punopravni član istraživačkog tima, bez obzira na to što je ona, nesumnjivo, zainteresirana strana koja se želi osloboditi svake krivnje. Kao rezultat, svi predloženi podaci 'corpus delici' baziraju se na saznanjima s interneta i informacijama ukrajinskih sigurnosnih službi.

Istražitelji iz Nizozemske su također odbili ekspertne podatke koncerna Almaz-Antej, proizvođača raketnog sustava Buk. Koncern je proveo tri eksperimenta (video je dostupan na Youtubeu) i njihovi rezultati pobijaju zaključke Međunarodne komisije. Prema Almaz-Anteju, tužiteljstvo Nizozemske nije provelo nijedan istraživački eksperiment te je tijekom simulacije rušenja Boeinga koristilo podatke o američkom raketnom sustavu, koji se konstruktivno razlikuje od raketnog sustava Buk.

Poboljšanju autoriteta istražitelja ne doprinosi informacija, koja se iznenada pojavila godinu dana nakon početka istrage, o tome da su pronađeni dijelovi rakete koja je navodno oborila zrakoplov. Prije toga nizozemski partneri su informirali međunarodnu zajednicu da su skupili praktički sve dijelove zrakoplova.

Ruska strana je predala istražiteljima opširne radiolokacijske podatke vezane za Boeing (slične podatke, koje posjeduje američka strana, SAD odbijaju predati). Ali istraga njih nije uzela u obzir.

Međutim ukrajinska strana nije predala međunarodnoj zajednici razgovore koje je kontrola leta MH-17 vodila s pilotima. A oni bi mogli razjasniti pitanje kako se taj let pojavio tamo gdje se dogodila katastrofa. Također, Kijev još uvijek nije objavio informaciju o pozicijama na kojima su bili locirani njegovi raketni sustavi Buk na dan pogibelji u malezijskom Boeingu. Na isti način ukrajinske vlasti su se ponašale u 2001., kada su ukrajinske PZO oborile ruski putnički zrakoplov TU-154, a pri čemu je poginulo 78 ljudi.

Rusija je predlagala organizirati međunarodnu istragu na maksimalno transparentan način te u tom cilju aktivno koristiti mehanizme Vijeća sigurnosti. Jer je očigledno da bez objektivne istrage nije moguće govoriti o pravednom sudskom procesu, kažnjavanju ljudi koji snose krivicu za tragičnu pogibelj u malezijskom Boeingu. Ali naši prijedlozi se još uvijek ne uzimaju u obzir.'


446320,400261,400242,380505