rat u ukrajini

Rusi napreduju, a američki obavještajci tvrde: Putin će i dalje prijetiti NATO-u

13.03.2024 u 09:49

Bionic
Reading

Potvrđeno je da su ruske snage nedavno ostvarile napredak na nekoliko mjesta duž linije bojišnice u blizini Bahmuta, Avdiivke i grada Donecka, piše Institut za istraživanje rata (ISW)

Ruske snage nedavno su marginalno napredovale jugozapadno od Bahmuta. Geolocirane snimke objavljene 12. ožujka pokazuju da su ostvarile napredak sjeverno od Kliščiivka (jugozapadno od Bahmuta), a one objavljene 11. ožujka pokazuju da su nedavno napredovale istočno od Nevelske (jugozapadno od Avdiivke), dok rusko ministarstvo obrane tvrdi da su zauzeli cijelo naselje 12. ožujka, piše Institut za proučavanje rata, uz napomenu da nema vizualnih dokaza koji bi potvrdili da su zauzeli Nevelske, a neki su ruski izvori opovrgli tvrdnju svog ministarstva obrane.

Ruski vojni bloger uključen u obuku osoblja piše da su njihove snage odgovorne za napad na Nevelske tvrdile da nisu zauzele naselje, a drugi vojni bloger povezan s Kremljem primijetio je da nema snimke koja potvrđuje rusko napredovanje, vjerojatno zato što su još uvijek osiguravali prostor kod Nevelske. Ukrajinski Glavni stožer nije naveo da su njihove snage odbile ruske napade kod Nevelske u svom večernjem izvješću o situaciji, za razliku od ranijih rutinskih izjava da su odbile napade u blizini naselja, što bi moglo ukazivati na to da su Rusi zauzeli naselje.

  • +5
Ilustrativna galerija/Ruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: RIA Novosti / Sputnik / Profimedia

Snimke objavljene 12. ožujka također pokazuju da su ruske snage nedavno napredovale istočno od Pervomajske (jugozapadno od Avdiivke), a istaknuti ruski vojni bloger tvrdi da kontroliraju oko trećine naselja. ISW nije primijetio snimke koje potvrđuju tu tvrdnju. Pozicijski sukobi nastavljeni su sjeverozapadno od Avdiivke u blizini Berdičija, Semenivke i Novobahmutivke, zapadno od Avdiivke kod Orlivke i Tonenkea te jugozapadno od Avdiivke, kod Pervomajske i Nevelske. Vojni bloger povezan s Kremljem dodao je da su ukrajinske snage stabilizirale situaciju u smjeru Avdiivke nakon prebacivanja pojačanja. Ruske snage nedavno su marginalno napredovale zapadno i jugozapadno od grada Donecka. Snimke objavljene 11. ožujka pokazuju da su nedavno ograničeno napredovale duž autoceste H-15, a koja prolazi južno od Marinke (zapadno od grada Donecka). Snimke objavljene 12. ožujka pokazuju da su ruske snage također nedavno napredovale na sjeveroistočnoj periferiji Novomihailivka (jugozapadno od grada Donecka).

  • +13
Ilustrativna galerija/Ukrajinska artiljerija Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Institut za proučavanje rata također piše da je Ured ravnateljice Nacionalne obavještajne agencije (ODNI), krovne osobe američkog obavještajnog sustava, izvijestio da ruski predsjednik Vladimir Putin vjeruje kako su ruske snage otupile ukrajinske napore da vrate značajan teritorij te da je potpora SAD-a i Zapada Ukrajini 'ograničena'. U godišnjoj procjeni prijetnje za 2024., ODNI piše da se Rusija 'gotovo sigurno' ne želi uključiti u izravan vojni sukob sa Sjedinjenim Državama ili NATO-om, ali 'će nastaviti asimetričnu aktivnost ispod onoga što je izračunala kao prag vojnog sukoba na globalnoj razini'.

Prema tom izvješću, Rusija će nastaviti prijetiti članicama NATO-a i postavljati uvjete kako bi opravdala buduće eskalacije, ali smatra se da Putin u ovom trenutku ne želi izravni rat s NATO-om. Ravnateljica Nacionalne obavještajne agencije Avril Haines istaknula je važnost američke pomoći Ukrajini da zadrži prethodno oslobođene teritorije, posebno usred 'stalnog porasta ruske proizvodnje streljiva i kupnje od Sjeverne Koreje i Irana'. ISW je prethodno procijenio da SAD ostaje jedini neposredan izvor potrebnih količina bitne vojne opreme - kao što su tenkovi M1 Abrams, oklopni transporteri, napredni sustavi protuzračne obrane poput Patriota i udarni sustavi dugog dometa - koja je bila prioritet u prethodnim američkim paketima pomoći.

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan najavio je 12. ožujka paket hitne vojne pomoći Ukrajini u vrijednosti od 300 milijuna dolara. Sullivan je izjavio da će paket pomoći pružiti ukrajinskim snagama dovoljno streljiva za 'nekoliko tjedana' i napomenuo da on 'ne zamjenjuje i ne bi trebao odgoditi kritičnu potrebu' da se donese dodatni paket pomoći za Ukrajinu.