HLADNJIKAVI RAT

Rusija oštro napala Zapad zbog Irana i Sirije

13.01.2012 u 15:26

Bionic
Reading

Rusija je u petak osudila prijedlog nametanja naftnog embarga Iranu te moguću vojnu akciju protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada, što se tumači kao oštrije upozorenje Zapadu

Zapad želi u Iranu i Siriji izazvati promjene režima i zato predlaže naftni embargo i vojnu akciju, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Genadij Gatilov.

Rusija je prihvatila neke sankcije Vijeća sigurnosti protiv Irana, no kao i Kina, sada se protivi embargu na iransku naftu, o čemu su se načelno suglasile europske zemlje i Sjedinjene Države.

Europska unija treba donijeti odluku o novim sankcijama 23. siječnja, nakon što je Iran objavio da je počeo s 20-postotnim obogaćivanjem urana u postrojenju Fordo.

Tradicionalna saveznica Sirije koja kupuje rusko oružje, Rusija je dosad blokirala sve prijedloge rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a kojima se osuđuje Al Asadovo gušenje protuvladinih prosvjeda. Moskva naime drži da je pogriješila jer se nije usprotivila rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a protiv Libije koja je Zapadu poslužila za vojnu akciju i rušenje Moamera Gadafija.

Moskva ocjenjuje da ništa nije dobila zauzvrat, rekao je Viktor Kremenjuk s Instituta SAD-Kanada.

'Rusija se počinje suprotstavljati cijelom svijetu', rekao je Kremenjuk koji kao i drugi analitičari drži da je ruska vanjska politika postala tvrđa s približavanjem predsjedničkih izbora.