DIPLOMATSKA BITKA

Rusija ne da sirijskoj oporbi mjesto u UN-u

29.03.2013 u 10:47

Bionic
Reading

Rusija je u četvrtak najavila da će se suprotstaviti nastojanjima sirijske orpobe da preuzme mjesto Sirije u Ujeidnjenim narodima i rekla da smatra da Sirijska nacionalna koalicija neće uspjeti u toj namjeri.

'Mi ćemo se tome vrlo snažno usprotiviti' rekao je novinarima ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin odgovarajući na pitanje o vjerojatnom pokušaju sirijske oporbe da dobije mjesto i u UN-u nakon što ju je priznala Arapska liga. 'Mislim , međutim, da se to neće dogoditi jer su članice Ujedinjenih naroda odgovorne članice koje poštuju ovu instituciju. Mislim da one razumiju da bi, ako se nešto takvo dogodi, to potkopalo ugled Ujedinjenih naroda', rekao je Čurkin.

'Ne možete dati mjesto oporbenim skupinama koje nisu prošle odgovarajući postupak ozakonjenja. Mi moramo imati legitimne vlasti', istaknuo je ruski veleposlanik. Moskva je ranije kritizirala Arapsku ligu jer je sirijskoj oporbi dala mjesto Sirije na summmitu lige. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je rekao da se Arapska liga odrekla nade u mirno okončanje dvogodišnjeg građanskog rata u Siriji.