PUTIN I LAVROV UZ ASADA

Rusija i zapadne zemlje na rubu sukoba zbog Sirije!

17.07.2012 u 14:50

Bionic
Reading

Dočekavši danas u Moskvi specijalnog UN-ovog izaslanika Kofija Annana, ruski vrh je odaslao u svijet dosad možda najoštriju poruku prema kojoj ispada da su Zapad i Rusija na rubu ozbiljnog konflikta zbog različitog tretiranja sve težeg rata u Siriji

Iskusni ministar Sergej Lavrov, koji već osam godina šefuje ruskom diplomacijom, ne samo da je odbacio nacrt rezolucije UN-ovog Vijeća sigurnosti koju su pripremili SAD i predvodnice Europske unije, nego je i optužio sile NATO saveza za ucjenjivanje Rusije.

Pozivajući se na izvore iz Kremlja, dnevnik Kommersant piše da ruski vrh doživljava situaciju u Siriji kao prijelomnu točku za buduće rješavanje sukoba u svijetu. Oštro se protivi težim sankcijama za režim Bašara al-Asada i optužuje SAD da se interesno svrstava u sukob u kojem je dosad poginulo preko 15 tisuća ljudi. Zapadne sile, pak, apeliraju na snažniji međunarodni pritisak na Asadov poredak koji, osim što nema demokratski legitimitet, posjeduje moćnije, razornije oružje, veću vojsku i koji se, prema brojnim izvještajima, ne libi u krvi gušiti ustanak sve većih razmjera, pri čemu teško stradavaju civili.

U tijeku je i informacijski rat. Svijet je obišla vijest o masakrima koje navodno čini Asadova vojska, kojoj krvoproliće nije bilo strano ni u desetljećima prije ustanka. No s druge strane, nedavne izvještaje o pokolju civila kod Hame demantirao je UN izvještajem iz kojeg se vidi da je bila riječ o ratnom sukobu s pobunjenicima. Moskva je svojedobno pokušala organizirati pregovore između sirijskog vodstva i pobunjeničkih vođa, što su potonji odmah odbili nazvavši inicijativu Moskve fintom i praznim pokušajem da se kupi vrijeme za Asada. SAD tvrdi da ne sudjeluje u snabdijevanju Asadovih protivnika oružjem, ali Washington Post je pisao o vrlo značajnoj pomoći SAD-a i koordinaciji njegovih bliskoistočnih saveznika koji naoružavaju pobunjenike.

Rusija se, prema signalima koji stižu iz Kremlja, ne misli povinovati takvom scenariju. Kommersant piše da je predsjednik Vladimir Putin tijekom zatvorenog dijela nedavnog sastanka s ruskim veleposlanicima u Moskvi poručio da valja 'držati stražu nad međunarodnim pravom – koja god bila cijena'.

Službena Moskva tvrdi da zapadne sile žele odustati od mirovnog plana Kofija Annana u čijih šest točaka stoji i 'djelovanje na sve strane sirijskog sukoba u duhu konstruktivnosti, a ne poticanja na nasilje'. Rusija podržava novi tromjesečni mandat UN-ovih promatrača, dok je SAD skloniji prisilnim mjerama koje bi natjerale Asada da prestane koristiti tešku artiljeriju pri bombardiranju gradova i povuče vojsku iz kritičnih urbanih točaka.

U pozadini, može se steći dojam da se sukob velikih sila oko Sirije svodi na to da američka državna tajnica Hillary Clinton inzistira na odstupanju Bašara al-Asada s vlasti, dok ruske vođe uporno ponavljaju da 'o tome trebaju odlučiti Sirijci'. Blokirajući skupa s Kinom sankcije, Rusija daje Asadu manevarski prostor.