sumska oblast

Rusi uništili 32 ukrajinske haubice - značajan udarac ili skupo nasjedanje na fintu?

11.04.2024 u 06:08

Bionic
Reading

Na društvenim mrežama objavljen je video za koji se kaže da prikazuje uništenje ukrajinskih haubica u Sumskoj oblasti

'Uništenje 32 haubice D-20 na parkiralištu ukrajinskih Oružanih snaga udarom Iskandera u području naselja Ohtirka, Sumska oblast', jedan je od naslova koji prate video objavljen na društvenim mrežama.

Pritom se ne navodi kada se napad dogodio, ali se na snimci vidi precizan pogodak koji je uništio ili teško oštetio veći broj haubica. Inače, riječ je o tegljenoj top-haubici sovjetske proizvodnje M1955 kalibra 152mm, poznate i kao D-20, koja se po licenci proizvodila i u bivšoj Jugoslaviji. Brzina paljbe joj je šest granata u minuti, a maksimalan domet do 24 kilometra. Također se navodi da su haubice uništene projektilom Iskander, balističkim projektilom kratkog dometa koji proizvode Rusi. On razvija brzinu od šest maha, doseže visinu do 50 kilometara te ima domet do 500 kilometara.

Uništavanje ukrajinskih haubica D-20 u Ohtirki Izvor: X / Autor: @clashreport

Kao i u mnogim prethodnim slučajevima, i oko ovog događaja razvila se žestoka rasprava na društvenim mrežama o učinkovitosti i svrhovitosti ruskog napada. Proukrajinski komentatori navode da su navedene haubice stajale na tom mjestu dug niz godina, neki govore da su bile tamo čak i 2010., što bi trebalo značiti da nisu bile spremne za uporabu te da su eventualno služile kao izvor rezervnih dijelova za oštećene haubice koje se koriste na bojištu.

  • +2
Haubica M1955, poznata i kao D-20 Izvor: Profimedia / Autor: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

S druge strane, proruski komentatori hvale precizan pogodak te navode da su Ukrajinci, čak i ako su haubice bile korištene za rezervne dijelove, teško oštećeni ovim napadom jer će im biti otežano popravljanje onih koje dolaze oštećene s bojišta. Neki proukrajinski komentatori također navode da su Rusi možda nasjeli na fintu, odnosno ističu mogućnost da su stare i bezvrijedne haubice bile postavljene kao mamac za skupi ruski projektil koji košta tri milijuna dolara.