rat u ukrajini

Rusi tvrde da su preuzeli kontrolu na Soledarom, Ukrajincima prijeti prekid opskrbe u obližnjem Bahmutu

13.01.2023 u 12:42

Bionic
Reading

Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu na ukrajinskim gradom Soledarom, nakon višemjesečne borbe, a to naziva važnim korakom za svoju ofenzivu

Pobjeda bi omogućila ruskim vojnicima da presjeku ukrajinske rute opskrbe u obližnjem većem gradu Bahmutu, priopćilo je ministarstvo obrane, a prenosi BBC. Ranije je ukrajinska strana izvijestila kako se njene snage i dalje bore i da su tijekom noći bile aktivne borbe, koje su, inače, bile jedne od najkrvavijih u ratu koji je počeo ruskom invazijom 24. veljače prošle godine.

  • +15
Razmjeri razaranja Soledara Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Malyar rekla je u petak da se borbe nastavljaju i da je u Soledaru 'tijekom noći bilo vruće'.

'Ukrajinski borci hrabro su pokušavali održati obranu u ovoj teškoj fazi rata', dodala je. Vojni analitičari osporavaju značaj Soledara za rusku vojsku, ali bi zauzimanje toga grada vjerojatno bilo pozdravljeno kao pobjeda nakon više mjeseci neuspjeha i nazadovanja u desetomjesečnom ratu. Američki think tank Institut za istraživanje rata (Institute for the Study of War) izvijestio je nekoliko sati ranije da je vjerojatno da su ruske snage zauzele Soledar, ali ne vjeruje da to znači da će moći nastaviti okružiti Bahmut.

  • +4
Branitelji Soledara Izvor: Profimedia / Autor: Stephan Goss / Shutterstock Editorial / Profimedia