neuspjela vježba

Rusi raketirali vlastiti ribarski brod u Baltičkom moru, tvrde da je došlo do požara

22.03.2024 u 10:24

Bionic
Reading

Ruska mornarica raketirala je svoj ribarski brod u Baltičkom moru, pri čemu su poginula tri člana posade na pogođenoj koćarici, a četiri su ozlijeđena

Koćarica Kapetan Lobanov pogođena je projektilom ruske Baltičke flote, a o incidentu koji se dogodio 19. ožujka izvijestila je nezavisna ruska online televizija TV Kiša sa sjedištem u Nizozemskoj, pozivajući se na rodbinu jednog od članova posade, prenosi ukrajinski vojni portal Militarnyi. Projektil koji je pogodio koćaricu ispaljen je tijekom vježbe Baltičke flote, a prije incidenta članovi posade su se spremali otići na spavanje kada je pogođena kapetanova kabina.

Koćarica je eksplodirala u zoni od 19 kilometara, nedaleko od obale Kalinjingradske oblasti, ruske eksklave na obali Baltičkog mora, između Poljske i Litve. Oko 23 sata brod je dao znak za pomoć, izvijestio je kanal Baza povezan sa snagama sigurnosti. Lokalne vlasti u Kalinjingradskoj oblasti objavile su da je na koćarici izbio požar, a da uzrok incidenta još nije poznat. Vlasti su izvijestile o samo jednom smrtnom slučaju. Kalinjingradska oblast dodijelit će milijun rubalja (oko 10.000 eura) obitelji osobe koja je poginula u požaru na koćarici Kapetan Lobanov i po 500 tisuća žrtvama, priopćile su vlasti.

Koćarica Kapetan Lobanov Izvor: Profimedia / Autor: Not supplied / WillWest News

'Kada su odvodili preživjele, svi su dobro znali da su tri osobe ubijene. I svi su dobro znali da ih je projektil pogodio. No odlučili su napisati da je došlo do ‘požara’. Pitam se kakav je to požar bio ako je kapetanova kabina potpuno nestala, jednostavno ju je odnijelo', rekao je izvor za TV Kišu. Preživjeli su prevezeni u bolnicu u gradu Pionerski u Kalinjingradskoj oblasti, a jedna od žrtava je, kako se izvješćuje, u teškom stanju. Preživjele članove posade u bolnici su ispitivali službenici Federalne sigurnosne službe Ruske Federacije (FSB, bivši KGB) te su od njih tražili da ne šire informacije o incidentu.

Još jedan projektil, prema izvoru TV Kiše, pao je u ribarske mreže u blizini industrijskog broda MRTC u blizini koćarice Kapetan Lobanov. Ruski mediji izvijestili su da je tijekom vježbi 19. ožujka ruska korveta Bojkij izvela vježbovna gađanja iz topničkog oružja na brodu. Nakon završenog gađanja posada je uvježbavala gađanje simuliranih neprijateljskih brodova protubrodskim projektilima Kh-35.

Kako je TV Kiša uspjela saznati na temelju otvorenih podataka iz automatiziranog sustava AIS za praćenje, moguće je da je Kapetan Lobanov ušao u područje obuke Baltičke flote ruske mornarice. O tome svjedoči i službeno upozorenje o zoni vježbi koje se odvijaju uz obalu Kalinjingradske oblasti. Posljednja poruka o napretku vježbi stigla je noć prije: posada korvete Bojkij izvijestila je da su pogođene mete za obuku.