masovni bijeg u rusiji

Rusi pohrlili na granice zbog mobilizacije; Zelenski im poručuje: 'Bježite ili se prepustite ukrajinskom zarobljeništvu'

23.09.2022 u 07:26

Bionic
Reading

Ruski muškarci pokušavaju napustiti zemlju kako bi izbjegli poziv za odlazak na ukrajinsku bojišnicu, a stotine ih je nahrupilo na granice

Kolone su se formirale na graničnim prijelazima otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu najavio djelomičnu vojnu mobilizaciju, koja bi mogla uključiti 300.000 ljudi.Kremlj kaže da su izvješća o bijegu borbeno sposobnih muškaraca pretjerana.

Ali na granici s Gruzijom stvorile su se kilometarske kolone vozila među kojima su i muškarci koji pokušavaju pobjeći od rata. Jedan muškarac, koji nije želio biti imenovan, rekao je za BBC da je odmah nakon Putinove objave uzeo svoju putovnicu i krenuo prema granici, bez prtljage, jer je upao u skupinu koja bi potencijalno mogla biti poslana u rat.

Neki svjedoci procjenjuju da je kolona automobila na kontrolnoj točki Upper Lars bila duga nekih 5 km, dok je druga skupina rekla da je trebalo sedam sati da prijeđu granicu. Video s mjesta događaja pokazao je kako neki vozači ostavljaju svoje automobile ili kamione i nastavljaju pješice.

Gruzija je jedna od rijetkih susjednih zemalja u koju Rusi mogu ući bez podnošenja zahtjeva za vizu. Finska, koja dijeli 1300 km granice s Rusijom, zahtijeva vizu za putovanje, a također je izvijestila o povećanju prometa tijekom noći - ali je rekla da je na podnošljivoj razini.

Ostala odredišta do kojih se može stići zračnim putem - poput Istanbula, Beograda ili Dubaija - cijene karata su skočile u nebo odmah nakon objave vojnog poziva, a neka su odredišta potpuno rasprodana. Turski mediji izvijestili su o velikom porastu prodaje karata u jednom smjeru, dok preostali letovi do bezviznih odredišta mogu koštati tisuće eura.

  • +5
Gužva na granici Rusije i Finske Izvor: Profimedia / Autor: Olivier MORIN / AFP / Profimedia

Njemačka ministrica unutarnjih poslova signalizirala je u četvrtak da su Rusi koji bježe od mobilizacije dobrodošli u njezinu zemlju. Nancy Faeser rekla je da će dezerteri kojima prijeti "teška represija" dobiti zaštitu ovisno o slučaju, nakon sigurnosnih provjera. Litva, Latvija, Estonija i Češka imale su drugačiji ton, rekavši da neće pružiti utočište Rusima koji bježe.

Poziv na djelomičnu mobilizaciju u utorak je izazvao prosvjede u velikim ruskim gradovima, uključujući Moskvu i Sankt Peterburg, što je rezultiralo 1300 uhićenja. Također je bilo izvještaja iz Rusije da su neki od prosvjednika dobili pozive za mobilizaciju dok su bili u pritvoru. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, upitan o izvješćima, rekao je da to nije protuzakonito. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Ruse da se odupru mobilizaciji tijekom svog noćnog obraćanja u četvrtak. Osvrćući se na ruske smrti u ratu, rekao je: 'Želite više? Ne? Onda protestirajte. Uzvratite. Bježite. Ili se prepustite ukrajinskom zarobljeništvu.'

Ruski mediji: Mobilizirano već 10.000 rezervista

U prva 24 sata otkako je Rusija naredila djelomičnu mobilizaciju, navodno se prijavilo 10.000 rezervista, javljaju ruski mediji. Sergej Šojgu najavio je da će 300.000 rezervista biti poslano u Ukrajinu.

Po društvenim mrežama objavljene su i snimke oproštaja obitelji od mobiliziranih rezervista.