NIJE BILO PLANIRANO, TVRDE

Rusi objasnili zašto su smanjili opskrbu plinom: Turbine su u Kanadi, ne vraćaju ih zbog sankcija

16.06.2022 u 15:44

Bionic
Reading

Nedavno smanjenje opskrbe Europe ruskim plinom nije bilo planirano i posljedica je sankcija koje su dovele do problema s turbinama koje trebaju održavanje, rekao je u četvrtak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Isporuka ruskog plina Europi u četvrtak je dodatno smanjena, izazvavši zabrinutost u vezi punjenja skladišta za zimu.

"Znamo da postoje problemi s turbinama, s njihovim održavanjem - turbina nije vraćena i negdje je blokirana", rekao je Peskov novinarima. "To je posljedica sankcija, nema u tome ništa namjernog".

Gazprom je smanjio isporuku plina Njemačkoj putem plinovoda Sjeverni tok 1 za 60 posto na 67 milijuna prostornih metara na dan nakon što je smanjio korištenje Siemensove opreme, objasnivši da ta njemačka tvrtka nije na vrijeme vratila opremu poslanu na održavanje.

Siemens Energy, koji se odvojio od matične tvrtke 2020., objavio je ovaj tjedan da je isporučio tzv. aeroderivativne plinske turbine za kompresorsku stanicu za Sjeverni tok 1 2009. godine.

One su bile proizvedene u Kanadi i moralo ih se redovito vraćati na održavanje. Jedna je trenutačno u Montrealu na održavanju i ne može biti vraćena zbog sankcija, po toj tvrtki.

"To nema ništa s nama", rekao je Peskov.