OKRUTNO POGUBLJENJE

Rusi maljem ubili bivšeg plaćenika koji je prešao na ukrajinsku stranu? Širi se uznemirujuća snimka, oglasio se i šef Wagnera

13.11.2022 u 18:12

Bionic
Reading

Video u kojemu je navodno prikazano pogubljenje maljem bivšega ruskog plaćenika koji je prešao na ukrajinsku stranu, kruži u nedjelju ruskim društvenim medijima, a proruski blogeri tvrde da je to osveta za njegovu navodnu izdaju

U neprovjerenoj video snimci emitiranoj na kanalima Telegrama, za koji ruski mediji tvrde da je povezan s plaćeničkom skupinom Wagner, muškarac se identificirao kao Jevgenij Nužin (55), rekao datum rođenja te da je 4. rujna promijenio stranu kako bi se 'borio protiv Rusa'. Kazao je i da je otet u Kijevu 11. listopada te da je potom stigao u jednu podrumsku prostoriju. 'Dobio sam udarac po glavi i izgubio svijest i smješten sam u ovaj podrum. Rekli su mi da će mi se suditi', kazao je.

Dok je to izgovarao neidentificirani muškarac u uniformi, koji se motao iza Nužina udario ga je maljem po glavi i vratu, nakon čega se čovjek srušio na pod, a muškarac ga je zatim još jedanput udario po glavi.

Reuters nije odmah uspio provjeriti autentičnost video snimke koju je kanal Telegrama nazvao 'Osvetničkim maljem'. Istodobno je nejasno kako je Nužin, koji je ukrajinskim medijima u rujnu rekao da se želi boriti na ukrajinskoj strani završio u rukama, kako se čini, ruskih vojnih snaga.

U rujanskom intervjuu Nužin je ukrajinskim medijima rekao da je ranije bio osuđeni ubojica koji se pridružio skupini Wagner izravno iz zatvora, no potom je odlučio promijeniti stranu i boriti se protiv Rusije i Vladimira Putina. Grupa Wagner, koju su izvorno činili veterani ruskih oružanih snaga, borila se u Libiji, Siriji, Srednjoafričkoj Republici, Maliju i Ukrajini.

Uništeni ruski tenkovi u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

Wagner je posljednjih mjeseci regrutirao osuđenike iz ruskih zatvora, sudeći prema videu koji prikazuje Jevgenija Prigožina, osnivača Wagnerove skupine plaćenika, kako razgovara s osuđenicima u ruskom zatvoru. Visoki američki dužnosnik obrane novinarima je 19. rujna rekao da je skupina pokušala regrutirati više od 1500 osuđenih zločinaca za sudjelovanje u ruskome ratu u Ukrajini.

Upitan da komentira snimku pogubljenja, Prigožin je preko glasnogovornice poručio da bi se video trebao zvati 'Pas umire poput psa'. 'Veličanstvena produkcija, gleda se u dahu. Nadam se da nijedna životinja nije ozlijeđena tijekom snimanja', dodao je Prigožin. AFP nije uspio potvrditi autentičnost ovog videa ni utvrditi tko su njegovi autori.

  • +3
Osumnjičeni ruski ratni zločinci Izvor: Screenshot / Autor: Zaklada za pravnu inicijativu / JIF

Nevladina organizacija Gulagu.net, specijalizirana za obranu zatvorenika u Rusiji, tvrdi da je Jevgenij Nužin bio zatvorenik koji je regrutiran iz ruske kaznene kolonije da se bori u Ukrajini. Organizacija je od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zatražila da rasvijetli iz kojega je razloga ovaj čovjek, nakon što se predao, mogao ponovno pasti u ruke Rusa. Gulagu.net spominje dvije mogućnosti: mogao je biti otet na teritoriju pod kontrolom Kijeva ili razmijenjen za ukrajinske zarobljenike.

Ruske istraživačke novine Novaja Gazeta ranije su, uz priložene video snimke tvrdile da su Wagnerovi ljudi 2017. maljevima pretukli jednog zatvorenika u Siriji, potom mu odrubili glavu i spalili ga.U rujnu je 61-godišnji Jevgenij Prigožin priznao da je osnovao paravojnu organizaciju nakon što je to godinama negirao. Ovaj se tjedan pohvalio da je r ealizirao operacije koje su utjecale na izbore u Sjedinjenim Državama.