rat u ukrajini

Rusi ipak priznali gubitke kod Bahmuta: 'Povukli smo se na povoljnije položaje'

12.05.2023 u 15:44

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo obrane priznalo je da su se njegove snage povukle iz područja sjeverno od istočnog grada Bahmuta, tvrdeći da su se premjestile na 'povoljnije obrambene položaje'

'Kako bi se povećala stabilnost obrane, postrojbe 'Južne' skupine ruskih trupa zauzele su liniju u smjeru Maloiljinovke', navodi se u dnevnom izvješću ruskog Ministarstva obrane u petak.

Taj bi potez, kako se navodi, omogućio njezinim trupama da iskoriste 'povoljne uvjete akumulacije Berkhivka', ali zapravo potvrđuje gubitak nekoliko kilometara teritorija od strane ruskih snaga, piše CNN.

Osnivač plaćenićke skupine Wagner Jevgenij Prigožin odgovorio je ministarstvu, rekavši da se 'ovo zove bijeg, a ne pregrupiranje'.

Priopćenje ministarstva dolazi nakon neuobičajenog kasnonoćnog demantija ruskog ministarstva obrane u četvrtak, koje je demantiralo izvješća da su se ukrajinske snage probile duž crte bojišnice oko Bahmuta, točnije u smjeru sela Maloiljinovka.

Snimke povlačenja ruske vojske Izvor: Profimedia / Autor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

'Navodi koji su se širili Telegram kanalima o 'obrambenim probojima' na raznim dijelovima linije dodira nisu istinite', priopćilo je u četvrtak ministarstvo. 'Trenutno je u tijeku borba za odbijanje napada jedinice AFU-a u smjeru Maloiljinovka.' 

Ukrajinske snage uspjele su potisnuti Ruse 2 kilometra oko Bahmuta tijekom prošlog tjedna, rekao je u petak zamjenik ministra obrane Ukrajine.