najkorumpiranija zemlja EU

Rumunjska vlada preživjela glasanje o nepovjerenju

18.06.2019 u 22:38

Bionic
Reading

Rumunjska koalicijska vlada Socijaldemokrata (PSD) preživjela je u utorak parlamentarno glasanje o nepovjerenju, čime su poboljšane šanse premijerke Viorice Dancil da postane predsjednicom PSD-a na stranačkom kongresu ovog mjeseca

Dancila, miljenica dugogodišnjeg čelnika Liviua Dragnea, privremeno je imenovana na mjesto predsjednice stranke nakon što je Dragnea prošlog mjeseca uhićen zbog korupcije.

U utorak je 200 zastupnika dvodomnog parlamenta od njih 465 glasalo za nepovjerenje, no kao što je i očekivano, nedostajala im je većina za rušenje vlade.

Prijedlog su pokrenule centrističke stranke opozicije koje su rekle kako je, unatoč uhićenju Dragnea, PSD i dalje velika prijetnja vladavini prava u jednoj od najkorumpiranijih zemalja Europske unije.

Kako bi popravila ugled PSD-a, Dancila je smijenila pojedine Dragneove saveznike s važnih pozicija nakon što je uhićen te za loš rezultat stranke na izborima za Europski parlament prošlog mjeseca, na kojima su centristi pobijedili, okrivila svoje promjene u pravosudnom sustavu.

Otkako su preuzeli vlast 2016., Socijaldemokrati su ograničili samostalnost pravosuđa, čime su izazvali oštre kritike EU-a i jedne od najvećih prosvjeda u toj zemlji u posljednjih nekoliko desetljeća.

Skup PSD-a planiran je za 29. lipnja. Analitičari su rekli kako bi izglasavanje povjerenja vladi u utorak moglo dodatno osnažiti Dancilinu moć unutar stranke.