FORUM HRVATSKE SLOGE

Rudolf, Tomac i Gregurić zazivaju vladu stručnjaka

28.02.2013 u 22:04

Bionic
Reading

Forum hrvatske sloge danas se radi prevladavanje krize obratio hrvatskoj javnosti, stručnim i znanstvenim organizacijama i forumima te ostalim javnim institucijama, socijalnim partnerima, nevladinim udrugama, vladajućim i oporbenim političkim strankama s prijedlogom da potaknu parlamentarne političke stranke na dogovor o formiranju nacionalne vlade stručnjaka u skladu s Ustavom.

"Stranke bi dogovorno predložile Predsjedniku Republike mandatara za sastav vlade, a vladu bi činili istaknuti patriotski nadahnuti te europskoj političkoj sceni dorasli stručnjaci na području znanosti, gospodarstva i uprave, ministri koji nisu profesionalni političari", stoji u izjavi koju je potpisao akademik Davorin Rudolf, predsjednik Foruma hrvatske sloge, nacionalne udruge za dijalog, toleranciju i zajedništvo.

Kako se napominje u programu vlade, koji bi mandatar predstavio Saboru prilikom traženja povjerenja, svakako bi valjalo unijeti, među ostalim, racionalizaciju cijeloga vladina sektora, a mandat ekspertne vlade mogao bi trajati do sljedećih redovitih parlamentarnih izbora.

Sabor bi zadržao, kako se dodaje u izjavi, sve nadzorne i druge ovlasti prema Vladi u skladu s osnovnim načelima parlamentarizma utvrđenim Ustavom Republike Hrvatske.

Forum hrvatske sloge predlaže formiranje nacionalne vlade stručnjaka ocjenjujući da se moralna, gospodarska, politička i opća društvena kriza u Hrvatskoj produbljuje te da opasno klizi prema dubokoj ideološkoj, socijalnoj i političkoj polarizaciji društva, zatim ističući da aktualna Vlada u razdoblju od preko godinu dana niti na jednom ključnom sektoru društvenoga života nije djelotvorno odgovorila na otvorene izazove krize, niti je ublažila njene teške i dugotrajne posljedice, a na vidiku nisu izgledni pozitivni projektivni pomaci. Istodobno ocjenjuje da oporba u Saboru nije iskoristila mogućnost i političku obvezu da bude temeljit kritičar te snažan politički korektor vladajuće garniture kao i to da ona u javnosti još nije pokazala uvjerljiva alternativna rješenja.

Smatra također da neka u javnosti ponuđena rješenja - konsenzus vodećih političkih stranaka u Saboru, tzv. velika koalicija SDP-a i HDZ-a, jačanje pozicije Predsjednika Republike - nisu obećavajuća te podsjeća da Predsjednik Republike ne koristi ustavnu ovlast iz čl. 101. Ustava i ne saziva sjednicu Vlade na kojoj bi se kriza uvrstila u dnevni red, a na raspravu okupile mudre glave da javno ponude moguća konkretna rješenja.

Potpisnici izjave o imenovanju nacionalne vlade stručnjaka su, uz ine, Mirko Barišić, dr. Franjo Gregurić, Ante Klarić, dr. Ivan Majdak, prof. dr. Milan Ramljak, prof. dr. Zdravko Tomac i Ivan Valek.