SLON U STAKLARNI

Romney: Zaustavit ćemo Iran svim sredstvima

30.07.2012 u 10:18

Bionic
Reading

Republikanski kandidat za Bijelu kuću Mitt Romney, koji se u predsjedničkoj kampanji predstavio kao najbolji prijatelj Izraela, za vrijeme posjeta Jeruzalemu poručio je da 'sve mjere' moraju biti poduzete u sprečavanju Irana da razvije nuklearno oružje

Visoki savjetnik republikanskog kandidata rekao je da bi Romney podržao vojni udar Izraela kada bi to preostalo kao jedina opcija, no sam Romney to nije bio voljan izrijekom potvrditi.

Romney je u Jeruzalemu izrazio snažnu podršku savezništvu SAD-a i Izraela, sugerirajući da je američki predsjednik Barack Obama zapostavio važno savezništvo.

'Ne možemo šutjeti dok oni koji nastoje potkopati Izrael izražavaju svoje kritike. A zasigurno se ne bismo trebali pridružiti kritikama. Javna diplomatska distanca među našim nacijama ohrabruje protivnike Izraela', rekao je Romney.

Bivši guverner Massachusettsa boravio je u Jeruzalemu u sklopu svoje vanjskopolitičke ofanzive, ne bi li u srazu s Obamom popravio i svoje šanse u osjetljivoj diplomatskoj kategoriji.

Da je spreman ići daleko, pokazao je i nazvavši Jeruzalem izraelskom prijestolnicom, na što su Palestinci reagirali izjavom da su takve riječi 'neprihvatljive'.

'Vrlo sam dirnut činjenicom da se nalazim u Jeruzalemu, prijestolnici Izraela', rekao je Romney u govoru u Jeruzalemu.

Romneyjeve izjave štete američkim interesima u regiji, kazao je na to palestinski dužnosnik.

'Romneyjeve izjave štete američkim interesima u regiji, kao i miru, stabilnosti i sigurnosti. Čak i ako se te izjave mogu shvatiti kao dio predizborne kampanje, one su neprihvatljive i mi ih u potpunosti odbacujemo', rekao je palestinski pregovarač Saeb Erakat.